eur:
394.05
usd:
365.64
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Jóval alacsonyabb lehet a nyugdíjemelés

Jóval alacsonyabb lehet a nyugdíjemelés

Kevés pénz állna házhoz a magyar nyugdíjasoknál, ha a mostani inflációs helyzet szerint állapítaná meg a kormány az extra kifizetéseket - írja az mfor.hu.

A jogszabályok szerint a tervezettől eltérő makropálya indokolttá teszi a külön juttatást, ha az év eleji nyugdíjemelés mértéke nem éri el az inflációt, vagy a gazdasági növekedés meghalad egy bizonyos szintet. Az év elején biztosra lehetett venni, hogy novemberben komoly összeg kerül majd az idősek számláira. A januári 1,6 százalékos nyugdíjemelést ugyanis bőven felülmúlta az infláció ebben az időszakban: az átlagos fogyasztói árindex az első hónapokban jellemzően a 2,5-3 százalékos tartományban mozgott, a nyugdíjas infláció is 2,5 százalék körül járt. 

Ha az éves GDP meghaladja a 3,5 százalékot, akkor is prémiumot fizetnek a nyugdíjasoknak. E két tétel együttesen adja ki az extra összeget, amely az mfor.hu év eleji számításai szerint 24-25 ezer forint lehetett.

Mostanra azonban enyhült az inflációs nyomás a gazdaságban. Az első öt hónapban 2,4 százalékos volt, a nyugdíjasok inflációja pedig ennél is alacsonyabb, 2,2 százalék. A Magyar Nemzeti Bank prognózisa szerint az év egészében 2,4 százalékos lesz az infláció, akkor innen már nem lesz érdemi elmozdulás. Ez értelemszerűen nem tenne lehetővé akkor plusz kifizetését, mintha mondjuk 3 százaléknál járna az áremelkedés üteme.

Ami a prémiumot illeti, itt nem nagyon kell jelen állás szerint matekozni. Az első negyedéves 4,2 százalékos magyar GDP alapján megvan az esély rá, hogy éves szinten is közel legyünk a 4 százalékhoz, ebben az esetben pedig járni fog a prémium.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×