eur:
389.67
usd:
361.84
bux:
68482.9
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Lejár a határidő, meg kell válni két bankjegytől

Lejár a határidő, meg kell válni két bankjegytől

Alig több mint egy hónapjuk van a régi kétezreseknek és ötezreseknek, utána elbúcsúznak. Érdemes ezektől megszabadulni mielőbb - figyelmeztet a napi.hu.

Március óta vannak új kétezresek és ötezresek forgalomban, a régiek pedig július végén távoznak. Addig bárhol lehet velük fizetni, a boltok kötelesek azokat elfogadni.

Augusztustól azonban már csak a bankok és a posták kötelesek elfogadni a régi bakjegyeket 2020 július végéig. Egy-egy kereskedő azonban dönthet úgy is, hogy augusztus után is elfogadja a régi bankjegyeket, ezt semmi nem tiltja.

A Magyar Nemzeti Bank sokkal tovább várja a régi bankjegyeket, 2037 július végéig cseréli azokat. 

A kétezresek és ötezresek cseréje egyébként jól halad: az ötezreseknek már a közel 75 százaléka, a kétezresek pedig 60 százaléka új - közölte a jegybank a hónap elején. 

Lejár a határidő, meg kell válni két bankjegytől

Azért halad ilyen gyorsan a csere, mert úgynevezett tranzakciós - a mindennapokban gyakran előforduló - bankjegyekről van szó.

Az MNB várhatóan idén nyáron mutatja be az új ezres bankjegyet, amely viszont csak jövőre kerül majd ténylegesen a készpénzforgalomba, és szintén jövőre mutatkozik be és kerülhet forgalomba az új ötszázas bankjegy is - emlékeztetett a napi.hu.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×