eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Hihetetlen szám: mindent készpénznek veszünk

Hihetetlen szám: mindent készpénznek veszünk

Magyarországon hét év alatt megduplázódott a készpénz mennyisége, és folyamatosan növekszik.

Az utóbbi években alapjaiban változtak meg a készpénzforgalmi adatok. Fokozatosan teljesen eltűnt a szezonalitás (régebben a karácsonyi megugrást gyors visszarendeződés követte), a mennyiségi értékek pedig újabb és újabb történelmi csúcsokra ugrottak. Az elmúlt hét év alatt több mint megkétszereződött a készpénzmennyiség, és szinte minden hónap újabb rekordot hozott - írja az azenpenzem.hu.

A májusi előzetes adatok szerint a Magyarországon forgalomban levő készpénz mennyisége az előző hónaphoz képest ismét nőtt. A teljes összeg megközelítette a 4730 milliárd forintot. Az MNB honlapján nemrégiben megjelent elemzés szerint a hazai készpénzállomány 2012 óta végbement jelentős bővülése „elsősorban a megtakarítási célú készpénzkereslet növekedésére vezethető vissza a kamatkörnyezet változása miatt”.

A sok készpénz nemzetgazdasági szinten nagyon drága, és a kormányok emellett azért sem szeretik, mert az a gazdaság „piszkolódását” jelzi. 

Az MNB által a háztartások vagyonáról és finanszírozási folyamatairól készített jelentése is elismerte, hogy egyedülálló az Európai Unióban a készpénztartás magas magyar aránya a pénzeszközökön (a készpénz és a bankbetétek együttesén) belül a hazai háztartásoknál. A kelet-európai, illetve dél-európai országokban magasabb a lakossági készpénzarány, mint a nyugat-európai vagy észak-európai államokban, de a hazai adat még a környező országokéhoz képest is kiugró.

A pénzügyi eszközök állományának egészéhez viszonyítva azonban már egyáltalán nem számít kiemelkedőnek a hazai háztartási készpénzállomány 8 százalékos aránya. Hasonló arányban tartanak készpénzt a lengyel, szlovák, cseh vagy szlovén háztartások is. A magyar GDP-arányos, illetve egy főre jutó készpénzmennyiség is inkább átlagosnak mondható az Európai Unióban, semmint kiemelkedőnek.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×