eur:
392.88
usd:
366.07
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Dulakodnak az ingatlanokért a magyar Provence-ban

A Káli-medence az egyik legfelkapottabb belföldi turista célpont. Aki azonban nemcsak vendégként szeretne ellátogatni a néhány apró falu egyikébe, hanem ingatlant is vásárolna, nehéz helyzetben van: óriási a verseny az eladó házakért - mutat rá elemzésében az OTP Ingatlanpont.

A közvetítők szerint bár hatalmas a kereslet, alig találni eladó ingatlant, telket a Káli-medencében. A használt ingatlanokat inkább felújítják, és eredeti formájukban őrzik meg az utókornak, mintsem lebontsák és újat építsenek a helyére. Ha egy lakóház mégis menthetetlennek bizonyul, a tulajdonosok csak a településképnek szigorúan megfelelő épületet húzhatnak fel a helyére.

Újépítésű ingatlan nagyon kevés van a piacon. Nagy részük szálláshelyadó panzió, vendégház, amelyek a megnövekedett turista forgalmat igyekeznek kiszolgálni. A telekhiány miatt egyre többen vásárolnak szőlőst, gyümölcsöst. Ezeken – szintén szigorú szabályozás mellett – kisebb pince-présház építhető.

Az újépítésű ingatlanok négyzetméterára 300 ezer Ft fölött, míg a régebbieké 200-300 ezer forint között mozog - derül ki az OTP Ingatlanpont kínálatából.

Az eladósorba kerülő ingatlanok pillanatok alatt el is kelnek, hatalmas a verseny a vásárlók között.

Jól megfigyelhető tendencia, hogy Budapestről egyre többen költöznének el az idilli, vidéki hangulatú környezetbe, ez is tovább hajtja a keresletet és növeli az árakat.

„Aki ingatlant vásárolna, számítson arra, hogy a megszokottnál hosszabb ideig kell várnia a megfelelő házra, telekre" – hívta fel a figyelmet Léman Mónika, az OTP Ingatlanpont veszprémi irodájának vezetője.

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×