INFORÁDIÓ 
2020. július 5. vasárnap
Emese, Sarolta

gazdaság

évosz

építés

panel

panelház

házbontás

Drágább lenne a paneleket visszabontani, mint új társasházakat építeni

Drágább lenne a paneleket visszabontani, mint új társasházakat építeni

Infostart / InfoRádió

Egy új építésű lakás bekerülési költségének 80 százalékát elérheti egy-egy olyan panellakás ára, amelyet az emeletek lebontásával és a "maradék" épületrész felújításával alakítanának ki. Erre jön még rá a lebontott lakások pótlásának költsége – mondta az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke. Koji László elmondta, a magyar építőipari vállalkozások el tudnák végezni a feladatot.

A jelenlegi panelprogramba a magas épületek visszabontása nem fér bele. Ebben az utólagos homlokzati hőszigetelést, a nyílászárók cseréjét és az épületgépészeti költségek elszámolását lehet finanszírozni – mondta az ÉVOSZ elnöke.

Műszakilag van arra lehetőség, hogy egy önkormányzat a magas épületeit visszabontassa, de azért azt látni kell, hogy ez a legköltségesebb megoldás,

mert akkor az egész épületet építési területnek kell tekinteni, és átmenetileg ki kell költöztetni a lakókat, majd pótolni kell a lebontott lakásokat – fogalmazott Koji László.

Drágább lenne a paneleket visszabontani, mint új társasházakat építeni

Az ÉVOSZ elnöke elmondta, hogy egy panelépület teljes energetikai felújítása körülbelül 50-55 százaléka egy teljesen új lakás építési költségének.

„A visszabontás és a felújítás költsége pedig egy új alkás négyzetméterárának a 80 százalékát is elérheti. Erre jön még rá a lakók kiköltöztetésének és a meglévő lakások pótlásának költsége”

- közölte az ÉVOSZ elnöke.

Koji László úgy látja, a magyar építőipar el tudja végezni ezt a munkát, ám ehhez nagyon alapos előkészítésre van szükség.

Kapcsolódó hang

Drágább lehet a paneleket visszabontani, mint újakat építeni
 
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018