eur:
393.54
usd:
364.48
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Brutálisan nőttek a lakásárak ezeken a helyeken

Brutálisan nőttek a lakásárak ezeken a helyeken

A fővárosi lakások átlagára 20 millió forint fölött volt 2016-ban, az országos átlagár a 12 millió forintot haladta meg – derült ki a KSH Lakáspiaci árak, lakásárindex című legfrissebb kiadványából. A KSH osztályvezetője azt mondta: a fővároson kívül Győrben és Veszprémben kelnek el többért a lakások, mint a 2008-as válság előtt.

„2016-ban országos szinten tíz százalékkal emelkedtek a lakásárak, és az új lakások ára is nagyon hasonló mértékben, 8,6 százalékkal emelkedett” - közölte Székely Gáborné.

Felidézte: körülbelül 2014 óta tart a lakások drágulása. Kezdetben még enyhébb mértékű, négy százalék körüli áremelkedés volt, de 2015-ben és 2016-ban már 10 százalék körüli, vagy azt meghaladó áremelkedés volt.

A KSH osztályvezetője elmondta, hogy most már a nagyvárosok mellett vidéken is bővül a tranzakciók száma.

„Nagyon súlyos visszaesés után vagyunk, ami sok tekintetben a vidéki területeket még komolyabban érintette. De a 2016-os adatok már azt mutatják, hogy

minden régióban, és régiónként a kisebb településeken is növekszik az ingatlanforgalom”

- tudatta Székely Gáborné.

„Ha a 2008-as szinthez viszonyítjuk az árakat, és azt is figyelembe vesszük, hogy időközben volt infláció is – tehát ha reálértéken vizsgáljuk a lakásárak alakulását –, akkor két település, Győr és Veszprém az, ahol már reálértékben is meghaladják az árak a 2008-as szintet” - közölte a szakember.

Brutálisan nőttek a lakásárak ezeken a helyeken

Érdekes módon az összes többi magyarországi megyeszékhelyre ez még nem érvényes – tette hozzá.

Szombathelyen, Debrecenben, Kecskeméten, Székesfehérváron és Szegeden már viszonylag kicsi a lemaradás a 2008-as szinthez képest,

míg a többi településen egyre nagyobb és nagyobb a lemaradás. A lista legvégén Miskolc és Salgótarján áll, ahol még 30 százaléknál is magasabb a 2008-as szinthez viszonyított csökkenés.

Budapest egészét tekintve már a 2008-as szint felett vagyunk reálértelemben, így számolva hét százalékos az árak növekedése – mondta a KSH osztályvezetője.

„Ha ráközelítünk Budapestre, akkor azt látjuk, hogy rendkívül nagyok a különbségek, és van egyfajta átrendeződés is. A lista elején most három belső pesti kerület van:

az V., a VI. és a VII., ahol 30 százalék körüli reálár-emelkedés történt ezekben az években”

- részletezte Székely Gáborné.

A pesti belső és a budai kerületekben már szintén nőttek reál értelemben az árak – tette hozzá.

„Jellemzően a külső pesti kerületek azok, ahol még mínuszban vagyunk, itt 9-10 százalék körüli árcsökkenést szenvedtek el a lakások tulajdonosai. Ilyenek például a XX., a XXI., a XVI., a XXIII, illetve a XVIII. kerület” - tudatta a KSH osztályvezetője.

További részletek csütörtök este a Vállalatok és Piacok magazinban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×