INFORÁDIÓ 
2020. február 29. szombat
Elemér

munka törvénykönyve

egyeztetés

pihenőnap

felmondás

bérpótlék

munkabér

Változások jönnek a munka törvénykönyvében

Változások jönnek a munka törvénykönyvében

InfoRádió

A munkabért, a felmondást és a kisgyermekesek védelmét is érinthetik.

A munka törvénykönyvének átfogó módosításáról kezdődnek tárgyalások a jövő héten a munkaadói, valamint a munkavállalói oldal szakértői között annak érdekében, hogy a 2012 óta hatályban lévő kódex pontosításra szoruló paragrafusait, valamint az egyéb javaslatokat az Országgyűlés egyszerre tárgyalhassa – értesült a Magyar Idők.

A Liga Szakszervezetek és a Munkástanácsok közös indítványokat tesznek. A törvénykönyv felülvizsgálata már régóta tart, a javaslatokról a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán állapodhatnak meg a felek, ezután kerülhet a módosító csomag a parlament elé.

A szakszervezetek javaslatai között szerepel például, hogy

  • a korábbi gyakorlattal ellentétben a foglalkoztató a legkisebb munkabér meghatározásánál már nem hivatkozhatna az aktuális munkaerőpiaci helyzetre, helyette figyelembe kellene vennie a dolgozók és családjuk szükségletét, az ország általános bérszínvonalát, a létfenntartási költségeket, a társadalombiztosítási juttatásokat, valamint az egyes társadalmi csoportok helyzetét.
  • a megszakítás nélküli műszakban dolgozóknál a műszakpótlékon felüli kötelező, 10 százalékos bérpótlékot beemelnék a törvénykönyvbe. A javaslatcsomag tartalmazza a 100 százalékos, minden érintett munkavállalóra nézve kötelező vasárnapi bérpótlékot is.
  • kötelező legyen a munkáltatónak havi két pihenőnapot vasárnapra beosztania.
  • a kisgyermekes dolgozóknak – a gyermek ötéves koráig – csak korlátozott szabályozás mentén lehetne megszüntetni munkaviszonyát.
  • Köteleznék a munkaadót arra, hogy csoportos létszámleépítést követően a megüresedő álláshelyeket elsősorban azokkal töltsék fel, akiknek a vállalkozás működésével összefüggő okok miatt 12 hónapon belül mondtak fel.
  • megemelnék a jelenlegi 12 hónapban maximalizált távolléti díjfizetési kötelezettséget legalább 12, legfeljebb 36 hónapra.
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018