eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Még az idén újabb milliárdokat költ kommunikációra a kormány

Még az idén újabb milliárdokat költ kommunikációra a kormány

Összesen 599,6 milliárd forintnyi egyenlegjavító és 423,8 milliárd forint egyenlegrontó változással számol a költségvetési törvény módosításáról szóló tervezet – derül ki a Költségvetési Tanács véleményéből. A többletforrásból jut útépítésre, honvédségi beszerzésre és kommunikációra is.

Miután a forrásbővítések (a bevételi előirányzat növelése és a kiadási előirányzat csökkentése) és a forráslekötések (a bevételi előirányzat csökkentése, valamint a kiadási és a tartalék-előirányzat növelése) összegszerűen megegyeznek,

a módosításban szereplő változtatások nem érintik a pénzforgalmi hiányt,

ahogy a 2,4 százalékos hiánycél sem változik. A 2017-es költségvetésről szóló törvény módosításának tervezetét a Költségvetési Tanács véleményezte, s jelezte, hogy nincs ellenvetése a módosítással szemben - írja a Világgazdaság.

A csomag legnagyobb tétele a szociális hozzájárulási adóból és a járulékokból származó bevételek csökkenése. A szociális hozzájárulási adó kulcsának 5 százalékpontos mérséklése nyomán 192 milliárd forinttal számolnak kevesebb bevétellel.

A második legjelentősebb tétel a Földet a gazdáknak program során értékesített földterületekből származó bevételeket érinti – az állami vagyonnal kapcsolatos befizetéseknél 162,4 milliárd forinttal várnak többet. 

A társaságiadó-bevételekből az adókulcs csökkentése miatt 139 milliárddal kevesebb bevétellel számolnak most, ugyanakkor a hatéves bérmegállapodásnak és a kedvező munkaerő-piaci folyamatoknak köszönhetően személyi jövedelemadóból már 111 milliárddal többet várnak. Egyéb uniós bevételekből 55,9 milliárd a többlet, míg a csökkenő kamatkiadások 53,7 milliárddal javítják az egyenleget az alacsony állampapírpiaci hozamok miatt. Az egyenleget rontják, tehát többet kell költeni a nyugellátásra (50 milliárddal), a gyedre (16 milliárddal) vagy épp a táppénzre (9,5 milliárddal).

A módosítás révén összesen 175,8 milliárd forint kiadási többlet keletkezett, amiből a legnagyobb rész,

50 milliárd forint az országos közúthálózat felújítására és korszerűsítésére megy el.

Az érdekesebb tételek közül 10 milliárd jut a Honvédelmi Minisztérium eszközfelújítására, és további 5 milliárd forintot kap kommunikációs feladataira a Miniszterelnöki Kabinetiroda. Az Országvédelmi Alap előirányzatát 55,9 milliárddal, a rendkívüli kormányzati intézkedések előirányzatát 10 milliárddal fejelik meg, s létrehozzák a Beruházás-előkészítési Alapot is 25 milliárdos előirányzattal. 

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×