eur:
392.2
usd:
366.79
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Kiterjeszti a kormány az ingyenes készpénzfelvételt

Kiterjeszti a kormány az ingyenes készpénzfelvételt

A gondnokság alatt állók nem kaphatnak bankkártyát, az Országgyűlés pedig a fióki készpénzfelvételeknél 2015 elején megszüntette a havi kétszeri ingyenes lehetőséget. A kormány most úgy döntött, hogy orvosolja a helyzetet.

Tavaly tavasszal az alapjogi ombudsman kifogásolta, hogy épp azok jártak rosszul a havi kétszeri 150 ezer forintig ingyenes készpénzfelvétellel, akiknek a legnagyobb szükségük lenne a segítségre. A gondnokság alatt állók ugyanis nem kaphatnak bankkártyát.

Most az európai pénz-és tőkepiacok átláthatóságának és stabilitásának javítását szolgáló pénzügyi salátatörvényben ezt is orvosolná a kormány. A Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által benyújtott javaslat szerint a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvétel lehetőségét indokolt kiterjeszteni arra az esetkörre, ha a számlatulajdonos, illetve a számla felett rendelkező nem kaphat bankkártyát - írja a Portfolio.hu.

A díjmentes készpénzfelvételre vonatkozó szabályozás 2014. február 1-je óta hatályos, 2015 januárjában azonban megszüntette az Országgyűlés azt a rendelkezést, amely ezt a lehetőséget a bankfiókokban is biztosítja. A gondnokság alá helyezettek, többnyire fogyatékkal élők és a demens betegek azonban nem kaphatnak bankkártyát, így

az ingyenes készpénzfelvételtől elestek.

Ráadásul a bankok a szabályozás hatására megdrágították a fióki készpénzfelvételt, így pont a legelesettebbek kerültek még nehezebb helyzetbe.

Az alapjogi ombudsman tavaly hangot is emelt a gyakorlat ellen, melyet akkor még elutasított az NGM, mostanra azonban a jelek szerint változott a helyzet, és esetükben a fióki ingyenes készpénzfelvételt is lehetővé tennék.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×