eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Veszélyes idegmérget találtak egy magyar üzletben kapható újhagymában

Veszélyes idegmérget találtak egy magyar üzletben kapható újhagymában

Határérték feletti mennyiségben mutatták ki úgynevezett klórpirifosz rovarölő szer jelenlétét olasz származású újhagymában. A termékben a küszöbérték kilencszerese volt jelen, ennek ellenére a hatóság szerint nem jelent akut egészségügyi kockázatot.

Az idegtoxinok közé sorolt klórpirifosz jelenlétét mutatta ki olasz származású újhagymában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. A méreg károsíthatja a magzatok, csecsemők agyi, idegrendszeri fejlődését,

visszafordíthatatlan mentális károsodásokhoz vezethet.

A termékben 0,45 mg/kg mennyiségben mértek klórpirifosz rovarölő szert, amely kilencszeresen haladta meg a 0,05 mg/kg-os határértéket - írja az agrárszektor.hu.

Mindezek ellenére a hivatal szerint a növényvédőszer-maradék mennyisége nem jelent akut egészségügyi kockázatot. A mintát egy vasvári SPAR boltban vásárolta a Nébih, a hatósági eljárás folyamatban van.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) napokban közzétett jelentése szerint az európai élelmiszerek 47 százaléka növényvédőszer-maradványokkal szennyezett. A minták 2,8 százaléka nem is felelt meg a kontinensen előírt normáknak, ami arányát tekintve nem sok, összesen viszont 2366 darab terméket jelent. Az EFSA a legszennyezettebnek a brokkolit találta.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×