INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 28. hétfő
Vencel

nagy-britannia

munkavállalás

fizetés

munkaidő

Lesújtó adatok a Nagy-Britanniában dolgozó külföldiekről

Lesújtó adatok a Nagy-Britanniában dolgozó külföldiekről

InfoRádió

A termelő szektorban már minden tizedik dolgozó külföldi uniós állampolgár - derül ki a brit statisztikai hivatal friss adataiból, amelyekből az is kiderül, hogy Nagy-Britanniában a uniós vendégmunkások többet dolgoznak, túlképzettek és kevesebbet keresnek, mint a brit munkavállalók.

A brit kormány a külföldiek munkavállalásának átalakítását tervezi, és nagy kérdés, mi lesz a Brexit után, ha az unió a munkaerő szabad áramlására épülő alapelve már nem érvényesül. A munkaerőpiac jelenlegi állapot azt mutatja, a brit gazdaság összeomlik a külföldi munkaerő nélkül.

A brit statisztikai hivatal BBC által megírt adatai szerint 3,4 millió külföldi dolgozik Nagy-Britanniában, ez a teljes létszám 11 százaléka. Ebből 2,2 millió uniós állampolgár, ez a piac 7 százaléka.

A felmérésből kiderül, hogy a kis- és nagykereskedelmi szektorban, valamint a szállodaiparban és vendéglátásban minden hetedik munkás külföldi, a többségük (64%) európai, a termelő szektorban 11 százalék az uniós dolgozók aránya, a pénzügyi szektorban minden nyolcadik alkalmazott érkezett külföldről.

Meglepő adatok jelentek meg a foglalkoztatás körülményeiről is. A román és bolgár alkalmazottak 61 százaléka például heti 40 óránál többet dolgozik, miközben a britek 32 százaléka kényszerül csak erre, és a külföldi munkavállalók 40 százaléka a képzettségénél alacsonyabb státusú munkát kénytelen végezni, ugyanez az arány a briteknél 15 százalék.

A kutatás szerint elsősorban a kelet-európai munkavállalók esetében jellemző az átlagosnál hosszabb munkaidő és a szakképzettséget nem igénylő feladat, ezzel pedig párosul az átlagnál alacsonyabb munkabér is. Az átlagos órabér Nagy-Britanniában 11,30 font, de a kelet-európai országok, köztük Magyarország munkavállalói esetében ez 8,33 font, míg a 14 nyugati uniós ország esetében 12,59 font.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018