eur:
392.2
usd:
366.79
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Brutális hiány támadt a magyar költségvetésben

Brutális hiány támadt a magyar költségvetésben

A korábbi évekhez képest is jelentős, 378 milliárd forintos hiány alakult ki márciusban a költségvetésben. Ezzel az első negyedéves deficit 198,1 milliárd forintra rúgott, ám a Nemzetgazdasági Minisztérium szerint ebben nincs semmi meglepetés - írja a Portfolio.hu.

Az államháztartás központi alrendszerének halmozott hiánya az idei első negyedévben 198,1 milliárd forintot tett ki az egy évvel korábbi 125,8 milliárddal szemben - jelentette be a Nemzetgazdasági Minisztérium. Az év első két hónapját 180,4 milliárd forintos többlettel zárta az államháztartás központi alrendszere,

márciusban a havi deficit 378,5 milliárd forintot

tett ki.

A Portfolio.hu azt írja, azt már sejteni lehetett, hogy márciusban kilyukad a költségvetés, a minisztérium illetékesei ugyanis előzetesen többször is ezt kommunikálták.

Az elmúlt évekkel összevetve ez a 378,5 milliárd forintos mínusz a legnagyobb márciusi deficit. A jelentős hiányban azonban

fontos szerepet játszott egy egyszeri tétel a bevételi oldalon.

Az NGM úgy fogalmaz, hogy mérsékeltebben teljesültek az általános forgalmi adóból származó bevételek, mivel a januártól hatályos, a "jó adózókat" támogató új áfa-visszatérítési szabályok szerint a kiutalást az adóhatóság már 45 napon belül teljesíti a korábbi 75 nap helyett. Korábbi nyilatkozatok szerint csak ez a tétel 200 milliárd forint lehetett márciusban.

A nemzetgazdasági tárca várakozásainak megfelelően március végén az államháztartás központi alrendszerének halmozott hiánya 198,1 milliárd forintot tett ki. "Az első negyedév folyamatainak ismeretében az államháztartás helyzete továbbra is stabil, ami a költségvetési év teljes egészére jellemző lehet" - hangsúlyozza a minisztérium közleménye.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×