eur:
394.45
usd:
369.83
bux:
65241.76
2024. április 19. péntek Emma

Rákényszerülhetnek a cégek a vasárnapi boltzárra

Hamarosan havi két szabad hétvége járhat az áruházláncok dolgozóinak - írja a Magyar Idők.

Beleegyeznének a nagyobb kereskedelmi vállalatok a kormány azon elképzelésébe, miszerint a jövőben havonta két szabad hétvége járna a bolti alkalmazottaknak – írta a Magyar Idők, hozzátéve: a kiskereskedelmi törvényben szereplő kitétel bevezetésének hatására több üzletben ismét a vasárnapi bezárás mellett döntenének a cégek. 

A lapnak a Tesco egyik középvezetője azt mondta, hogy a vasárnapi nyitva tartás több áruházban nem éri meg a munkaerőhiány miatt, csak a piaci verseny kényszerítő ereje miatt tartanak nyitva. Ezért ha kiterjesztenék a kötelező pihenőidőt, azt igen nehezen tudnák biztosítani az alkalmazottaknak, és ezért még több boltjuk úgy döntene, hogy inkább lemond a vasárnapi bevételekről és bérköltséget spórol meg. Így nem lenne számukra akkora teher a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Miniszterelnökség közös, pihenőidőre vonatkozó elképzelése.

Úgy tudja a nyilatkozó tescós középvezető, hogy ebben a napi fogyasztási cikkeket kínáló legjelentősebb üzletláncok egy véleményen vannak.

A javaslat szerint a jövőben a jelenleg egy kötelező szabad vasárnap helyett havonta két teljes hétvégét kellene pihenésre biztosítani a kereskedelmi dolgozóknak úgy, hogy már az azt megelőző péntek éjszakára sem osztható be a munkavállaló, aki leghamarabb vasárnap estétől állhatna munkába. A rendelkezés már önmagában azzal járna, hogy a cégek kénytelenek lennének új munkaerőt alkalmazni, mivel a jelenlegi dolgozók számára csak így adható majd ki jogszerűen a megduplázott pihenőidő.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×