eur:
394.02
usd:
365.66
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Már magyar munkahelyekre is beszivárognak a robotok

Nem csak az Audi és a Mercedes gyárakban dolgoznak már most is robotok, hanem a nagy magyar valóságban is megjelentek, csak éppen digitális formában. De attól, hogy fizikailag nem ülnek mellettünk, még nagyon is nagy hatással lesznek és vannak a munkánkra és az életünkre - írja a Portfolio.hu.

A robotika, a mesterséges intelligencia, a gépi tanulás az automatizáció különböző formáinak alkalmazása egyre több iparágban terjed, ami egyre több előnnyel jár az azokat alkalmazó vállalatok számára, hiszen növelik a vállalkozások teljesítményét, csökkentik a költségeket, javítják az elvégzett munka minőségét, és összességében gyorsabb munkavégzést tesznek lehetővé.

A munkahelyi tevékenységek 45 százalékát a ma már létező technológiákkal automatizálni lehet,

ami nem mellesleg 2 ezer milliárd dollárnyi munkabért jelent évente az Egyesült Államokban.

Az automatizáció, a digitális megoldások - tetszik, nem tetszik - már évek óta itt vannak Magyarországon is, legfeljebb csak nem vesszük észre, hogy

ezek is "robotok".

Amikor például egy bank a háttérfolyamatait automatizálja, akkor nem mást csinál, mint egy szoftverrel vagy algoritmussal váltja ki az alkalmazottai által korábban manuálisan végrehajtott munkafolyamatot. Mi történik tehát?

Amit eddig ember csinált, azt onnantól kezdve egy "digitális robot" végzi.

Lehet, hogy nem a fizikai térben helyezett át ez a robot egy nehéz dobozt egy másik polcra, vagy nem egy csavart hajtott be, de a végén pontosan ugyanazt az eredményt éri el gazdasági szemmel, mint egy robot. Hatékonyabbá tette a szervezetet, vagyis kevesebb munkaerővel/pénzráfordítással ugyanazt a munkát képes ezentúl a cég elvégezni.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×