eur:
392.55
usd:
365.52
bux:
66622.24
2024. április 26. péntek Ervin
Leleplezték az internet magyar játékosait

Leleplezték az internet magyar játékosait

Tízből hat internetező játszik is valamilyen online játékkal, a többség okostelefonon teszi ezt - derült ki az eNet internetkutató felméréséből. Pintér Róbert, a tanácsadó társaság kutatásvezetője az InfoRádiónak azt mondta: tévedés azt gondolni, hogy csak a fiatal férfiak játszanak, és a legnépszerűbb játék sem lövöldözős, hanem egyszerű kártyajáték.

A hazai internetezők kétharmada rendszeresen szokott játszani számítógépen, vagy valamilyen képernyőn: legtöbben - több mit 50 százaléknyian - okostelefonon játszanak - mondta el az InfoRádiónak a felmérést végző eNet internetkutató kutatásvezetője.

Pintér Róbert beszámolt arról, hogy a nagy többség heti egy-két órát játszik.

"Nagyon erősen jelen van tehát egy könnyű, alkalmi játékos kultúra Magyarországon" - mutatott rá.  

Hozzátette, hogy a netezők negyede-ötöde ennél lényegesen intenzívebben, az úgynevezett hardcore, keményvonalas játékirányba elmozdulva játszik. Ők már elsősorban PC-n, laptopon, esetleg konzolon, kicsit másként és mást játszanak, mint az okostelefonosok.

"A videojátékos csoport egyébként nagyjából megegyezik az internetezői csoporttal: talán egy kicsit több a férfi és a negyven év alatti, de az is tipikus, hogy középkorú hölgyek vagy annál idősebbek is rendszeresen flash vagy online játékokkal játszanak. Az pedig pláne nem igaz, hogy a pattanásos, befelé forduló, számítógépes kiskamaszok ülnek egész nap a gép előtt és csak és kizárólag ők játszanak videojátékot" - hangsúlyozta a kutatásvezető.

Jelezte, hogy ez mára teljesen általános társadalmi jelenséggé vált, és a többség számára elsősorban az okostelefonokon az alkalmi játékokat, vagy a számítógépeken az online játékokat jelenti.

És hogy mit játszunk? A legnépszerűbbek a kártyajátékok, a stratégiai és a szójátékok, nem pedig,  mint gondolnánk, a lövöldözős-autósok.

Körülbelül 2-300 ezer ember szokott ennél komolyabb alkalmazásokkal játszani, ezek alapvetően már több órás játékot igényelnek.

Pintér Róbert arról is beszámolt, hogy nagy kettősség figyelhető meg a fizetős vagy ingyenes játékok használatában. Egyrészt a perifériáért, a különleges technikai kiegészítőkért, mint például egy speciális billentyűzet, fejhallgató vagy egér nagyon sokan szoktak a pénztárcájukba nyúlni. Körülbelül 600 ezer emberre teszik azoknak a számát, akik szoktak ilyenfajta hardware-t vásárolni.

Ugyanakkor azt látjuk, hogy a szoftvereknél sokkal visszafogottabbak a költések: megpróbálják ezeket alternatív forrásból beszerezni, vagy olyan játékot játszanak, amely ingyenes - jelezte.

A kutatásvezető elmondta, hogy a játékosok mintegy fele nem költ videojátékra, aki viszont igen, az éves szinten körülbelül 3.900 forintot.

Ez azt jelenti, hogy mintegy 12,5 milliárd forintos szoftveres játékos-piac van Magyarországon - mutatott rá Pintér Róbert.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Tartós kamatcsökkenésre, már-már a korábbi nagyon alacsony kamatszintek visszatérésére számított eddig a magyar lakáshitelpiac keresleti oldala, ehhez képest konszenzus alakult ki arról a bankoknál, hogy a mostani 6-7%-os szinten megállt a kamatcsökkenés. Az elmúlt hetekben pedig már egyre többen vélik úgy, hogy kamatemelésekre kell sort keríteni, ma például a legnagyobb hitelközvítő is megszólalt az ügyben. Több bank vezetőjét is megkérdeztük a témáról az elmúlt napokban, válaszaik alapján egyelőre nem készülnek kamatemelésre a lakáshiteleknél, pedig lenne okuk rá. Kiemelten foglalkozunk ezzel a témával a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciáján, érdemes regisztrálni a szakmai eseményre!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×