INFORÁDIÓ
2021. szeptember 22. szerda
Móric

gdp

fogyasztói ár

infláció

Ennyivel drágult meg az életünk

InfoRádió / MTI

Januárban a fogyasztói árak átlagosan 2,3 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Tavaly decemberhez viszonyítva a fogyasztói árak átlagosan 0,4 százalékkal nőttek. A maginfláció 1,6 százalékkal nőtt januárban az egy évvel korábbihoz képest, ami megegyezett az előző havival.

A legnagyobb mértékben, 6,9 százalékkal drágultak az egyéb cikkek - gyógyszerek, járműüzemanyagok, illetve lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos, valamint a kulturális cikkek. Ezen belül a járműüzemanyagokért 15,2 százalékkal kellett többet fizetni a decemberi 6,8 százalékos éves emelkedés után.

A szeszes italok, dohányáruk 2,5 százalékkal drágultak, a dohányáruk 4,3, és a szeszes italok árának 0,8 százalékos emelkedése miatt.

Az általános forgalmi adó (áfa) csökkentése változó mértékben jelent meg az árakban, a baromfihúsnál a nagyobb része, a tojásnál csak kisebb része, a madárinfluenza hatása miatt - mondta az adatok ismertetésekor Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője, hozzátéve, hogy a vendéglátásban nem volt árcsökkenés.

Januárban az élelmiszerek ára 1,4 százalékkal emelkedett tavaly januárhoz viszonyítva. Ezen belül a cukoré 15,3, a sertéshúsé 9,6, a sajté 4,6, az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 3,5 százalékkal. A baromfihús ára 16,4, a tojásé 5,0 százalékkal csökkent.

A szolgáltatások 1,4, a ruházkodási cikkek 1,0 százalékkal drágultak.

A háztartási energia ára kismértékben, 0,1 százalékkal nőtt. A tartós fogyasztási cikkekért 0,4 százalékkal kevesebbet kellett fizetni.

Tavaly decemberhez viszonyítva az élelmiszerek 0,6 százalékkal drágultak januárban. Ezen belül az idényáras élelmiszerek 6,6, a sajt 2,2, a sertéshús 1,6, a kenyér 1,5 százalékkal.

A baromfihús ára 12,9, a tojásé 5,6, a tejé 4,3 százalékkal csökkent.

A legnagyobb mértékben, 1,7 százalékkal az egyéb cikkek ára emelkedett, ezen belül a járműüzemanyagoké 3,3 százalékkal.

Átlag felett, 0,9 százalékkal drágultak a szeszes italok, dohányáruk.

A háztartási energia és a tartós fogyasztási cikkek ára kismértékben, 0,1 százalékkal nőtt.

A szolgáltatások ára 0,2 százalékkal mérséklődött, a ruházkodási cikkekért pedig 2,5 százalékkal kevesebbet kellett fizetni januárban, mint egy hónappal korábban.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018