eur:
393.68
usd:
369.16
bux:
65744.53
2024. április 23. kedd Béla
Béremelés: bőkezűek lesznek idén a cégek

Béremelés: bőkezűek lesznek idén a cégek

A Joint Venture Szövetség tagvállalatai többsége legalább 6 százalékos fizetésemeléssel számolt januárban - mondta a szervezet elnöke egy belső felmérésre hivatkozva. Tálos Péter szerint a minimálbér emelését a munkaerőpiaci helyzet is kikényszerítette.

„A felmérésünkben azt a választ kaptuk, hogy a megkérdezetteknek jóval több mint a fele 6 százaléknál nagyobb béremelést kívánt adni minden kollégának. Természetesen a minimálbért és a garantált bérminimumot megadták, de azon felül is általános béremelésre készültek” - közölte a szövetség elnöke.

Hozzátette:

40 százalékuk pedig még 8 százaléknál is magasabb béremelést kíván adni.

Emlékeztetett: az első, januári bérfizetés a napokban megtörténik, így ha más nem, a minimálbéreknek és a bérminimumnak a korrekciója már most érződik.

Tálos Péter elmondta, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum emelését elsősorban a munkaerőpiaci helyzet diktálja.

A Joint Venture Szövetség elnöke elmondta, tagjaik jelentős része Észak-nyugat Magyarországról, Budapestről és az iparosodott nagyvárosokból van, ahol komoly piaci nyomás van, így a minimálbér és a bérminimum emelésével csak utánamentek az eseményeknek, gyakorlatilag tudomásul vették, ami a munkaerőpiacon történt.

Két vállalatcsoportnak a legnehezebb

Cégmérettől, ágazattól, egyéni helyzettől függően döntöttek a cégek a fizetések emeléséről - mondta Lakatos Péter, a Munkaadók és Gyáriparosok Szövetségének alelnöke, aki szerint egyelőre korai lenne összegezni, miként reagáltak a vállalkozások a minimálbér-emelésre, mivel a legtöbb vállalatnál még zajlanak a bértárgyalások.

Február első napjaiban zajlik az év első béreinek bérszámfejtése, ezért még nem rendelkezünk statisztikailag értékelhető adatokkal – jelentette ki Lakatos Péter.

Ráadásul a saját vállalatvezetői tapasztalataim alapján is azt tudom mondani, hogy a januári bérekben csak az alapvető változásokra reagáltunk. A finomhangolás, a munkavállalókkal való bértárgyalás még előttünk áll. Ezért ma még nem lehet általános konklúziókat levonni – fogalmazott a Munkaadók és Gyáriparosok Szövetségének alelnöke.

„Egy dolog biztos, hogy az erősebb cégek számára ez sokkal kisebb kihívást jelentett.

Az olyan cégeket, ahol a magas jövedelmű, szellemi foglalkozásúak vannak többségben, gyakorlatilag nem is érintette közvetlenül. Ezért a vállalatok egy részénél inkább az a kérdés, hogy a társadalombiztosítási járulékcsökkenést a vállalatok és a munkavállalók között hogyan osztották meg a vállalatok vezetői” - mondta Lakatos Péter.

Hozzátette, hogy azoknál a vállalatoknál viszont, amelyeknél kisebb tartalék van, illetve azoknál, amelyeknél a minimálbér körüli kategóriában sokan vannak, nyilvánvalóan ez egy jelentős teher.

„Az egyes vállalatok erejétől függ, hogy ezt a terhet abból finanszírozzák, hogy a magasabb jövedelműeknek csak az infláció szintjével emelnek, vagy a vállalat tartalékait mozgósítják” - véli az alelnök.

Lakatos Péter elmondta: a bértárgyalásoknak minden egyes cégnél van egy normális üteme. Attól, hogy novemberben született egy megállapodás, a cégek többsége valószínűleg ugyanúgy januárban kezdett el tárgyalni a bérekről.

„Az nem kérdés, hogy a legnagyobb, legnehezebb kihívás két vállalatcsoportnál van.

Az olyan exportra termelő vállalatoknál, ahol viszonylag sok a betanított munkás – különösen a hazai tulajdonú vállalatok esetében vannak sokan viszonylag alacsony bérkategóriában –, illetve az olyan szolgáltatási ágazatokban, ahol nagyon kemény árplafon van, a költségemelkedést nem nagyon tudják kigazdálkodni. Ebből a szempontból a vendéglátás áfacsökkentése valamit segít az ottani vállalkozásoknak. Ez is azt mutatja, hogy nagyon nem egységes a kép” - fogalmazott a vezető.

Az alelnök úgy véli, nyár elejére-közepére lesznek pontosabb adatok.

„Nagyon sok cég még lehet, hogy márciusban állapodik meg a munkavállalókkal, és visszamenőleg fizeti ki januártól márciusig az emelést” - tette hozzá indoklásként Lakatos Péter.

Nehezen gazdálkodják ki a pluszpénzt

Nehezen gazdálkodják ki a minimálbér emelkedését a kisvállalkozások - mondta az Ipartestületek Országos Szövetségének elnöke. Németh László szerint vagy árat emelnek a vállalkozások, hogy bírják a megemelt béreket, vagy más adózási módot választanak, vagy a fekete gazdaság fog nőni.

„A legtöbb munkaadó fél a béremeléstől, hiszen nem tudják kitermelni ezt.

Főként a szolgáltató szektorban ezek a változások már annyira csúcson járnak, hogy egyszerűen nem tudnak többet termelni” - közölte Németh László.

Hozzátette: ha másképp nem, akkor áremeléssel megy majd.

A szövetség elnöke indoklásként elmondta: eljött egy új korszak, amikor közeledünk a nyugati bérekhez, ehhez pedig jó pár vállalkozás kénytelen lesz árat emelni.

„Sokan pedig, akik a minimálbér-emelés után már nem tudják a versenyt tartani, visszaadják a vállalkozásukat”

- mondta Németh László.

Hozzátette: közben pedig szakemberhiány van, ami sok esetben szintén magával hoz egy áremelést. Hiszen most már néha hónapokat kell várni egy-egy festőre, fűtésszerelőre vagy vízvezeték-szerelőre, mert olyan kevés a szakember.

A szövetség elnöke elmondta, hogy két dologtól félnek. Egyrészt attól, hogy bizonyos településeken, vidékeken megszűnnek bizonyos szolgáltatások, másrészt pedig attól, hogy nagyon sokan átmehetnek a feketemunka irányába. Ez utóbbi pedig a tisztességes vállalkozóink megélhetését is veszélybe sodorja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×