eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

183 ezer forinttal több lesz idén a pénztárcánkban

Összesen 220 milliárd forintot jelent a minimálbér és a garantált bérminimum januári emelése a dolgozóknak – mondta a munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár.

Cseresnyés Péter hétfői sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy januártól jobban megéri Magyarországon dolgozni, a bérmegállapodás eredményeként ugyanis az alacsonyabb bérkategóriában keresők évente többet vihetnek haza.

„A 15 százalékos és 25 százalékos emelés 1,2 millió embert érint. Ha összességében nézzük, hogy mit jelent egy nagyobb időszakot áttekintve, akkor ez éves szinten nettó jövedelem tekintetében 220 milliárd forintot jelent.

Ez durván 183 ezer forinttal többet jelent az egyes munkavállalóknak”

- közölte Cseresnyés Péter.

A nemzetgazdasági minisztérium államtitkára jelezte, hogy tervezetten és szúrópróbaszerűen is ellenőrzik a vállalatokat, hogy a megállapodás alapján érvényesítették-e a béremelést.

Hozzátette, hogy több cég jelezte: a minimálbéren felüli bértömeget is emelik. Pontos számokat erre vonatkozóan nem mondott az államtitkár, de például az állami tulajdonú cégeknél egyelőre csak a MÁV-nál született egyezség a béremelésről.

Viszont Palkovics Imre a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, hamarosan a többi állami cégnél is megállapodás születhet a minimálbéren felüli jövedelmek emeléséről.

„Ezek a tárgyalások folynak, és

azt reméljük, hogy február közepe táján a kormányzati döntés is meg fog születni,

és ezeket a helyszínen megkötött munkaadói és munkavállalói egyezségeket jóvá fogja hagyni a kormány nagy valószínűséggel” - mondta Palkovics Imre.

A tájékoztatón elhangzott: idén várhatóan 8-9 százalékkal nőhetnek a bruttó bérek, ami idén – ahogy tavaly is – 7 százalék körüli reálbéremelkedést jelenthet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×