eur:
394.37
usd:
369.48
bux:
65676.41
2024. április 23. kedd Béla

Jön az európai "rossz bank"?

A Portfolio.hu szerint a németek máris tiltakoztak az Európai Bankhatóság javaslata ellen.

Az Európai Bankhatóság (EBA) vezetője, Andrea Enria hétfőn előállt egy javaslattal a kontinens több mint 1000 milliárd eurós nem teljesítő hitelállományának kezelésére: szerinte létre kellene hozni adófizetői források bevonásával egy eszközkezelőt, amely felvásárolná a rossz hiteleket az európai bankoktól. Reményei szerint az így felszabaduló hitelezési kapacitással felpöröghetne az eurózóna szunnyadó gazdasága - írta a Portfolio.

Európa nagy részén még nem pörgött fel a rossz hitelek piaca, a bankok nem akartak tőlük áron alul megszabadulni. Enria szerint az alap a "valós gazdasági értékén" venné meg a pénzintézetektől a rossz hiteleket.

Kormányzati forrásokra hivatkozva viszont a Reuters azt írta, hogy a németek szerint "nem tiszta, hogy mi lenne egy európai rossz bank hozzáadott értéke, a nem teljesítő hitelek problémájával csak bizonyos országok küzdenek". Attól félnek, hogy a német adófizetőket az ilyen projektek túlságosan leterhelik.

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×