eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Varga: nincs szükség bűvésztrükkre

A 310-315-ös sávban mozgó forint picit gyengébb annál, mint amire a Nemzetgazdasági Minisztérium számított, de ez az árfolyam nem befolyásolja az államadósság csökkenését, nincs szükség bűvésztrükkre - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Figyelő csütörtöki számában megjelent interjúban.

Kiemelte, hogy az államadósság bruttó hazai termékhez (GDP) viszonyított aránya 5 éve folyamatosan csökken, és egyre közelebb kerül az optimálisnak tekintett 60 százalékhoz.

Az adósságfinanszírozást érintően elmondta: jelentősebb devizakötvény-kibocsátást nem terveznek, de a lehetőségét nem szabad kizárni, hiszen kedvező a hozamkörnyezet. Emlékeztetett, hogy tavasszal a kínai off-shore piacra - Hongkong, Szingapúr - lépett be Magyarország, decemberben pedig újabb befektetői találkozóra került sor. "A későbbiekben ez alapján felmérhető, hogy az on-shore piacon mekkora a fogadókészség egy panda kötvény kibocsátására. Ha jók a visszajelzések, és kedvezőek a piaci feltételek, akkor jövőre jöhet a konkrét kibocsátás" - fogalmazott.

Az eurózónához való csatlakozást illető kérdésre Varga Mihály úgy reagált, hogy ma többet veszítenénk a csatlakozással, mint amennyit nyernénk, ugyanakkor ha a régiónkból további országok lépnek be az övezetbe, abból Magyarország nem maradhat ki. Hangsúlyozta: a gazdaságpolitikának csak következménye a közös valuta, nem célja. Elvileg most is képesek lennénk az euró bevezetésére, csak egy feltételt nem teljesítünk, az árfolyam rögzítését, ami tudatos gazdasági döntés, "a csatlakozás megindítása rajtunk múlik" - mondta.

A bérmegállapodással kapcsolatban hangsúlyozta: 26 éve nem volt ilyen jelentős megállapodás, amelyet minden munkavállalói és munkáltatói szereplő aláírt. A megállapodás egyszerre tesz eleget a béremelésnek, és a versenyképesség javításának - tette hozzá.

Egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy a Budapest Bank értékesítésére a jövő év első felében kerülhet sor. A bank iránt többen - már itt lévő és újonnan a magyar piacra lépő szereplők is érdeklődnek, ám egyelőre nem akarják megadni érte azt a nagyjából 700 millió dollárt, amennyibe az államnak került.

Varga Mihály a hadiipar tervezett talpra állításával kapcsolatban úgy vélte, rendelkezni kell védelmi képességgel, hiszen "itt a migrációs nyomás, és felelős román politikusok is a Tiszáig nyúló Romániáról beszélnek". A miniszter közlése szerint állami bázisú hadiiparban gondolkodnak, és reálisnak lehetőségnek nevezte a páncélozott harci járművek összeszerelést, mai nem kíván vállalhatatlanul nagy tőkebefektetést, és megvan hozzá a szakmai és ipari tapasztalat.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Indiában pénteken kezdődött meg a világ legnagyobb általános választása, amelyen közel 1 milliárd választásra jogosult adhatja le a szavazatát. A rendkívüli méretek miatt ezt a szokásosnál sokkal hosszabb időkeretben bonyolítják le, összesen hat héten keresztül zajlik a voksolás, eredményekre csak júniusban lehet majd számítani. A döntés nem könnyű, ugyanis számos olyan tényező van, amely befolyásolhatja a választók döntését. Elemzésünkben összeszedjük, hogy mi motiválhatja most az indiai szavazókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×