eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Az első lakás a jövőt is nagyban meghatározza

Átlagosan 27 éves koruk felett költöznek saját háztartásba a magyar fiatalok - közölte a KSH adataira hivatkozva az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. Valkó Dávid szerint a költöző 280 ezer fiatal háromnegyede saját tulajdonú lakásba megy.

„Egyre inkább tolódik ki az igény és a lehetőség arra, hogy önálló háztartást vezessen egy fiatal” - állapította meg az adatokat ismerve az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

Közölte: a KSH elmúlt tíz éves adatait figyelembe véve

átlagosan 27 és fél évesen hagyják el a szülői fészket

a magyar fiatalok.

Hozzátette, hogy az elmúlt tíz évben összesen 280 ezren költöztek első önálló otthonukba, akiknek háromnegyede saját tulajdonú otthonba költözött.

Első lakás kilencmillióért

Tíz évvel ezelőtt átlagosan kilencmillió forint volt az első otthon megszerzésére, amiből általában egy-másfél szobás lakást vettek – tudatta Valkó Dávid.

„Ez is biztosan tolódott ki a következő időszakban, bár országos átlagban nézve ez a kilencmillió forint ma sem tűnik soknak, ha a községek, illetve a kisebb városok lakásállományát és piacát is figyelembe vesszük” - tette hozzá az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

Valkó Dávid elmondta: a második lakás megvásárlása 3-4 millió forinttal kerül többe az elsőnél, ami nyilván nagyobb is az elsőnél.

„Ilyenkor költöznek össze a fiatalok, vagy ha már korábban együtt laktak, akkor a gyermek születése miatt kell nagyobb lakásba költözniük” - sorolta a költözés indokait a szakértő.

Kiemelte: az első lakás megvásárlása a későbbi lehetőségeket is nagyban meghatározza.

A továbblépés lehetősége

Ha egy jól piacosítható, felértékelődött területen vették akár 8-10 évvel ezelőtt az első lakást – ami átlagosan 9 millió forintba került –, akkor abból úgy ki tudhattak szállni az elmúlt két évben az ingatlanpiac felívelő szakaszában, hogy abból akár kétszer ennyiért is tudtak lakást vásárolni, és már akár 2-2,5 szobában is gondolkodhatnak” - részletezte Valkó Dávid.

Elmondta, hogy a többségnek nincs lehetősége arra, hogy megtartsa a korábbi ingatlant, és amellett, annak költségét nem felhasználva vegyenek egy újabb ingatlant. Ezért általában eladják az első lakást a nagyobb lakáshitel felvételéhez önerőnek.

„Kevesek kiváltsága az, hogy megtarthatják az első lakást, és úgy veszik meg a másodikat. Bár vannak olyanok, akiknek az anyagi helyzete annyira stabillá vált, miközben az első lakásukban laktak, hogy összegyűjthették a pénzt a következő lakáshoz, és a családi segítség is szóba jöhet” - mondta Valkó Dávid.

Az OTP Ingatlanpont vezető elemzője hozzátette: annak, aki megtartja a korábbi lakását, egyértelműen jó lehetőség azt bérbe adnia.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×