eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Pletser Tamás: hosszabb távon nem hat az olajárra Trump győzelme

Az első percekben csökkent az olajár, hosszabb távon azonban Donald Trump győzelme nem fog hatni az olajárra Pletser Tamás, az Erste olaj- és gázipari elemzője szerint. Annak ellenére sem, hogy a republikánusok megválasztott elnöke a fosszilis energiahordozókban hisz és könnyíteni szeretné a kőolaj- és földgázkitermelés szabályozását.

Az Erste olaj- és gázipari elemzője elmondta, a nyersolaj-piac is reagált Donald Trump megválasztására.

„Az olaj ára pillanatok alatt egy másfél dolláros csökkenést mutatott, majd Trump beszédét követően újra erősödni tudott. Ennek két oka van, egyrészt Trump győzelme sokak számára komoly gazdasági bizonytalanságot jelent, ami a gazdasági aktivitás lassulását hozhatja, ez negatívan hat az olajárakra” - mondta Pletser Tamás.

Trump a különböző szabályozási kérdéseket egyszerűbbé fogja tenni – vélte az Erste olaj- és gázipari elemzője.

Pletser Tamás hozzátette: „komoly vita volt például a Keystone XL nevű olajvezeték megépítéséről, amit Obama ellenzett. Trump valószínűleg támogatni fogja. Ez lehetővé teszi például a kanadai olajtermelés jelentős felfuttatását, illetve további lendületet adhat az amerikai nem konvencionális olajtermelésnek is”

Trump arról is beszélt, megszünteti Barack Obama tiszta energia-tervét. Az Erste olaj- és gázipari elemzője szerint ez a politika nem lesz olyan súlyú, mint amire sokan számítanak – mondta az Erste olaj- és gázipari elemzője.

„A nem konvencionális, azaz megújuló energiaforrások piaci alapon is egyre inkább terjeszkedik a világban. A szabályozási kérdésekben sokkal megengedőbb lesz a republikánus jelölt, sokkal inkább engedni fogja a szabad piac érvényesülését a kőolaj- és a földgáz piacán, ami akár csökkenő árakhoz és növekvő fogyasztáshoz vezethet” - mondta Pletser Tamás.

Trump nem tartja érvényesíthetőnek a klímavédelmi megállapodásokat, ami azt jelenti, hogy alapvetően ő a fosszilis energiahordozók mellett teszi le a voksát, ez azt jelenti, hogy a megújuló energia térnyerése a vártnál némileg lassabb lesz – vélekedett az Erste olaj- és gázipari elemzője.

„Ennek ellenére a térnyerést ez a politika sem tudja megakadályozni” - jelentette ki Pletser Tamás.

Az Erste olaj- és gázipari elemzője úgy vélte, a győzelem alapvetően nem befolyásolja az OPEC politikáját, illetve a dilemmáját.

„Az elmúlt hetek olajár-gyengülését elsősorban az okozta, hogy láthatóan nem tudnak megegyezni abban az OPEC-tagok a termelés csökkentéséről. Mindenkinek nagyon fontos a piac és a termelés fenntartása. Az OPEC-tagállamok legalább a fele már kritikus költségvetési helyzettel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy minden hordónyi olajra és bevételre szükségük van” - mondta Pletser Tamás.

Trump politikája kevésbé hat a hosszabb távú olajárra és az OPEC politikájára – hangsúlyozta az Erste olaj- és gázipari elemzője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×