INFORÁDIÓ 
2020. november 25. szerda
Katalin

fhb

moodys

felminősítés

Felminősítette az FHB egyes osztályzatait a Moody's

InfoRádió / MTI

Felminősítette az FHB bank több osztályzatát a Moody's Investors Service, annak ellenére, hogy a nyáron még leminősítési felülvizsgálat alá vette a pénzintézetet.

A nemzetközi hitelminősítő szerda éjjel Londonban közölte, hogy a vizsgálat eredményeként az FHB "caa2" alapszintű adósminőség-értékelését (baseline credit assessment, BCA) megerősítette, a kiigazított BCA-értékelést "caa2"-ről "caa1"-re, az eddigi "Caa1" szintű hosszú távú forint- és devizabetéti besorolást stabil kilátással "B3"-ra, a "B2(cr)" hosszú távú partnerkockázati minősítést (Counterparty Risk, CR) "B1(cr)"-re javította.

A felülvizsgálat az FHB "Not-Prime" rövid távú betéti osztályzatát és "Not-Prime(cr)" szintű CR-értékelését nem érintette.

A Moody's indoklása szerint a leminősítési felülvizsgálat ellenére végrehajtott hosszú távú betéti osztályzatjavításokat elsősorban az indokolta, hogy a leminősítési vizsgálat indoklásában felsorolt kockázatok azóta jelentősen csökkentek, tekintettel arra, hogy az FHB fokozatosan egyre szorosabban integrálódik a magyar takarékszövetkezeti szektorba.

A Moody's hangsúlyozza ugyanakkor, hogy az FHB alapszintű hitelkockázati profilját továbbra is szorítja a gyenge jövedelmezőség, amely a szerkezeti hatékonyságban mutatkozó gondokból ered, valamint a problémás eszközállomány magas - jóllehet már fokozatosan csökkenő - állománya.

A FHB "caa2" szintű BCA-értékelésének megerősítése az indoklás szerint a Moody's azon nézetét tükrözi, hogy végül nem eszkalálódtak azok a fizetőképességi kockázatok, amelyek a bankkal szemben nyáron foganatosított magyar hatósági és jegybanki intézkedésekből eredtek, és ezek az intézkedések nem eredményeztek érdemi megítélésbeli és pénzügyi károkat sem a banknak.

A Moody's felidézte, hogy Spéder Zoltán a múlt hónapban az FHB-ban meglévő érdekeltségét két olyan intézetnek értékesítette, amelyek a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetének tagjai. A hitelminősítő közölte: várakozása szerint az FHB szorosabb kapcsolódása az Integrációs Szervezethez jelentősen csökkenti a bank fizetőképességi kockázatait.

Az Moody's a nyár közepén a K&H Bank, az Erste Bank Hungary, a Budapest Bank és az MKB különböző besorolásait is javította, miután magasabbra sorolta a magyar gazdaság makroprofil-minősítését.

A Moody's nem sokkal korábban az egész magyar bankszektor kilátását is pozitívra javította az addigi stabilról, azzal indokolva a lépést, hogy a javuló magyarországi működési környezet várthatóan jót tesz a bankok eszközminőségének és tőkehelyzetének, és a szektor ismét nyereségessé válhat.

E döntéséhez fűzött elemzésében a hitelminősítő kiemelte azt is, hogy a devizaalapú hitelek tavalyi átváltása jelentős eszközminőségi kockázatokat távolított el a rendszerből.

A Moody's pénteken vizsgálja a "Ba1" magyar államadós-osztályzatot, amelyre szintén felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátást tart érvényben. Ha a hitelminősítő javítja a magyar szuverén besorolást, akkor Magyarország ennél a cégnél is visszakerül a befektetési ajánlású kategóriába.

A másik két nagy nemzetközi hitelminősítő ezt a lépést már megtette: a Standard & Poor's szeptemberben, a Fitch Ratings májusban sorolta át a befektetési ajánlású sávba a magyar államadósság osztályzatát.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018