eur:
393.8
usd:
368.33
bux:
66390.26
2024. április 24. szerda György

Brexit - Itt vannak az első áldozatok!

Beszüntette csütörtökön a Unilever több tucatnyi termékének nagy-britanniai online árusítását a Tesco, miután a fogyasztási, háztartási cikkeket és élelmiszereket árusító óriásvállalat jelentősen emelni akarja nagybani árait a font meredek értékvesztésére és ennek importdrágító hatására hivatkozva.

A legnagyobb brit kiskereskedelmi hálózat internetes értékesítési felületéről csütörtökre húsz Hellmann's márkájú majonéz- és szószféleség, számos Flora margarinkészítmény, Persil mosóporok, valamint dobozos fagylaltok, tisztálkodószerek, fogkrémek tűntek el. A legnagyobb visszhangot azonban a Nagy-Britanniában rendkívül népszerű, élesztőkivonat-alapú szószkészítmény, a Marmite forgalmazásának leállítása keltette - az ügyet a média és a közösségi oldalak használói máris Marmitegate-ként emlegetik.

A Tesco online vásárlási oldalán az Elnézést kérünk, e termék jelenleg nem kapható felirat volt olvasható az érintett cikkek képe alatt.

A Tesco üzleteiben a készlet erejéig csütörtökön még árusították e termékeket, de az áruházlánc közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy ha a vita elhúzódik, a boltokból is kifogyhatnak ezek az árucikkek.

Az intézkedés előzményeként a Unilever jelentősen - piaci források szerint egyes esetekben 10 százalékkal - emelni kívánta nagybani értékesítési árait, amit a Tesco nem fogadott el.

Dave Lewis, a Tesco vezérigazgatója korábban 27 évig a Unilevernél töltött be különböző igazgatói tisztségeket.

A Unilever érintett termékeit a másik három nem diszkontjellegű országos brit áruházlánc, a Sainbury's, a Morrisons és a Waitrose is árulja. E cégek csütörtök estig hivatalosan nem kommentálták a Unilever áremelési szándékát, de a médiának nyilatkozó piaci források szerint e szupermarket-hálózatok is vitában állnak a brit-holland óriással.

A brit kiskereskedelemben folyamatos és ádáz árháború dúl, és a Brit Kiskereskedelmi Szövetség (BRC) e héten kiadott állásfoglalásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a font gyengülése és az elmúlt évek élelmiszerár-deflációja után a szektor képtelen pótlólagos költségeket érvényesíteni a fogyasztói árakban.

A font 17 százalékkal gyengült az euróval szemben, kereskedelmi súlyozású árfolyamindexe pedig - amely a brit gazdaság legfőbb kereskedelmi partnereinek devizakosarához méri a font értékét - mélységi rekordra süllyedt azóta, hogy a brit EU-tagságról június 23-án tartott népszavazáson a többség a kilépésre voksolt.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics a font megpróbáltatásairól összeállított legutóbbi tanulmányában kiemelte: az ázsiai kereskedésben múlt pénteken bekövetkezett "villámkrach" után - amikor a font két perc alatt 6 százalékot zuhant, mielőtt valamelyest visszakapaszkodott volna - a befektetők most már attól tartanak, hogy a font további esése akár potenciális fontválsághoz is vezethet.

Jóllehet a hirtelen zuhanást később több piaci szereplő egy hibás kereskedési algoritmussal magyarázta, a font azóta sem tért vissza korábbi árfolyamszintjére, és a piacon már megfigyelhető, hogy a befektetők egyre több védőpozíciót vesznek fel a font további zuhanása ellen - hangsúlyozták a Capital Economics londoni elemzői.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Nem csökkenti a gázárat a kormány az átlagfogyasztás felett - Elárulta a hátteret Lantos Csaba

Nem csökkenti a gázárat a kormány az átlagfogyasztás felett - Elárulta a hátteret Lantos Csaba

A korábbi 23%-ról 10% alá csökkent azon magyar háztartások aránya, akik gázszámláján megjelenik a 7,5-szeres gázár az átlagfogyasztás felett, és 13%-ról 3,6%-ra csökkent az eladott gázvolumenen belül a 7,5-szeres gázár aránya, amely eredmények "az ország szempontjából jók", és "ez az, amit el akartunk érni" – jelentette ki Lantos Csaba a 24.hu podcast műsorában. Az energiaügyi miniszter szerint részben emiatt, részben egyéb okok miatt "most nincs napirenden", hogy csökkentsék a 7,5-szeres gázárat, igaz nem állítja, hogy ez soha nem fog bekövetkezni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×