eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Ezért neveztek ki felügyeleti biztost a Dimenzióhoz

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) átfogó vizsgálatának lezárásáig felügyeleti biztost rendelt ki a Dimenzió Kölcsönös Biztosító és Önsegélyező Egyesülethez a tapasztalt tőkeproblémák, informatikai, illetve az eszközök nyilvántartására vonatkozó hiányosságok miatt - közölte az MNB.

Az egyesület tagjainak megtakarításai, a biztosító tartalékai rendelkezésre állnak.

Közölték: az intézkedés a jegybanki átfogó vizsgálat lezárultáig, de legfeljebb 180 napig marad érvényben. A biztosi feladatokat a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nkft. által kijelölt felügyeleti biztos látja el, aki átvette az egyesület irányítását annak igazgatóságától, és gondoskodik a megfelelő működésről. A jegybanki intézkedés a Dimenzió-csoport semmilyen más tagját nem érinti.

Az MNB áprilistól korlátozott terjedelmű átfogó vizsgálatot folytat a Dimenzió egyesületnél.

A tájékoztatás szerint a vizsgálat eddigi megállapításai szerint a szavatoló tőke elégtelen mértéke, az ügyfelek számára lényegi információkat tartalmazó adatbázisok, informatikai rendszerek nem kielégítő működése, illetve a Dimenzió egyesület által befektetett eszközök nyilvántartásának megfelelőségével kapcsolatos jelentős hiányosságok miatt volt halaszthatatlanul szükséges ideiglenes intézkedésként a felügyeleti biztos kirendelése.

A jegybank adatai szerint a Dimenzió egyesületnél az ügyfél-megtakarítások fedezetéül szolgáló biztosítástechnikai tartalékok jelenleg rendelkezésre állnak, az eszközfedezettség megfelelő, ugyanakkor ezt veszélyeztető, negatív folyamatot tárt fel a vizsgálat, amelynek megakadályozása érdekében szükséges a felügyeleti beavatkozás. Az egyesület piaci részesedése viszonylag csekély, mindössze 0,7 százalék az életbiztosítási piacon.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×