INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Egy felminősítés és két pozitív kilátás a hitelminősítés idei mérlege

InfoRádió / MTI
Egy felminősítés és két pozitív kilátás Magyarország idei hitelminősítői felülvizsgálatainak mérlege.

A 2015-re szóló magyar adósosztályzat-felülvizsgálati menetrend a Fitch Ratings pénteken Londonban bejelentett osztályzati megerősítésével befejeződött.

A három nagy hitelminősítő, a Fitch, a Moody's Investors Service és a Standard & Poor's továbbra is egyaránt a befektetési ajánlású alapszinttől egy fokozattal elmaradó besorolással tartja nyilván a hosszú lejáratú magyar szuverén devizaadósságot.

Ez az S&P és a Fitch módszertanában "BB plusz", a Moody's osztályzati gyakorlatában "Ba1" szintű minősítés.

A mérleg azonban érdemben javult az egy évvel ezelőtti állapothoz képest: a Fitch és a Moody's az idén felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította magyar adósosztályzatainak kilátását, a Standard & Poor's pedig felminősítette - ugyanakkor egyelőre stabil kilátással tartja nyilván - a magyar államadós-besorolást.

A Standard & Poor's a magyar adósosztályzat idei első felülvizsgálatának időpontjában, március 20-án - a nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban viszonylag szokatlan módon, az addigi és az azóta is érvényes stabil kilátás pozitívra javítása nélkül - emelte egy fokozattal "BB plusz"-ra a devizában és a forintban fennálló hosszú lejáratú magyar államadósság besorolásait.

Az S&P márciusi osztályzatjavításával került a magyar államadós-osztályzat mindhárom hitelminősítőnél azonos szintre.

A Fitch májusban, a Moody's két hete javította stabilról pozitívra a magyar osztályzatok kilátását.

Londoni pénzügyi elemzők az utóbbi időben több helyzetértékelésükben is indokoltnak nevezték, hogy Magyarországot a hitelminősítők visszaemeljék a befektetési ajánlású besorolási kategóriába.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői a közép- és kelet-európai felzárkózó térségről pénteken összeállított heti előrejelzésükben közölték, hogy véleményük szerint "már esedékes lenne" újabb pozitív hitelminősítői lépés Magyarországgal kapcsolatban.

A ház szerint Magyarország felminősítését indokolná egyebek mellett a Magyar Nemzeti Bank (MNB) önfinanszírozási programja, amely könnyíti a hitelminősítői osztályzatjavításokat a külső adósságállomány csökkenésének gyorsításával. Mindemellett a háztartások devizaalapú - a hazai össztermék (GDP) 11 százalékának megfelelő - hiteleinek idei átváltása is hozzájárult a magyar gazdaság külső sebezhetőségének mérséklődéséhez, és eltávolított egy "szerkezeti anomáliát" a magyar gazdaságpolitikából - hangsúlyozták a Morgan Stanley közgazdászai.

A nemzetközi hitelminősítői gyakorlat alapján azonban általában várni kell egy évet a pozitív kilátás megállapítása és az érintett adósosztályzat tényleges felminősítése között.

A Fitch Ratings a minap Londonban közzétett egy hosszú távra visszatekintő átfogó elemzést, amely azt vizsgálta, hogy milyen dinamikák jellemzik a befektetési ajánlású és a befektetésre nem ajánlott - vagyis spekulatív - besorolási sávok közötti mozgást a cég által adósosztályzattal ellátott gazdaságok esetében.

A Fitch tanulmánya kimutatta, hogy a szuverén adósok esetében a pozitív kilátások átlagosan 12,1 hónapig vannak érvényben az érintett osztályzatok felminősítéséig. Olyan esetekben, amikor a felminősítéssel az adott ország egyben átkerült a spekulatív kategóriából a befektetésre ajánlott sávba, valamivel hosszabb idő, átlagosan 12,6 hónap telik el a pozitív kilátás megadása és a tényleges osztályzatjavítás között.

A Fitch Ratings tanulmánya hangsúlyozta azonban, hogy ez nem tekinthető érdemi különbségnek.

Az elemzésben kiemelt helyen szerepelt az is, hogy a legnagyobb valószínűséggel Magyarország és Portugália lesz a következő két olyan államadós, amely a Fitch nyilvántartásában visszakerülhet a befektetési ajánlású államadós-osztályzati kategóriába, mivel e két ország szuverén adósosztályzata egyaránt "BB plusz" - vagyis a befektetési alapszinttől egy fokozattal marad el -, és e besorolásokra pozitív kilátás van érvényben.

Ha a Moody's és a Fitch, a magyar osztályzatokra pozitív kilátást érvényben tartó két hitelminősítő jövőre valóban visszaemeli a magyar szuverén osztályzatot a befektetési kategóriába, ez egyben azt is jelentené, hogy az intézményi befektetők szempontjából Magyarország 2016-ban ismét befektetésre ajánlott adóssá válna. A nemzetközi gyakorlat alapján ugyanis a befektetési társaságok számára általában két nemzetközi hitelminősítő osztályzata elég annak meghatározásához, hogy egy adott szuverén vagy kereskedelmi adós osztályzata befektetésre ajánlott, vagy sem.

Ha e két cég felminősíti Magyarországot, azzal a magyar szuverén befektetési termékek lehetséges vásárlóinak köre is bővül, számos intézményi befektető szabályzata ugyanis kizárólag befektetési ajánlású papírok tartását engedélyezi.

A címlapról ajánljuk