INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

MNB: augusztusban csökkent a fizetési mérleg többlete

InfoRádió / MTI
Augusztusban csökkent fizetési mérleg többlete az előző hónaphoz képest, és az ország külső finanszírozási képessége is mérséklődött, mert zsugorodott a kereskedelmi aktívum, nőtt a jövedelmek kiáramlása, miközben az Európai Uniótól érkező támogatások összege árnyalatnyit emelkedett - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján csütörtökön megjelent adatokból.

A folyó fizetési mérleg augusztusi többlete 493 millió euróra csökkent a júliusi 784 millióról. A 292 millió eurós eséséből 237 milliót az áruforgalmi többlet zsugorodása magyaráz. Az áruexport bevételei 1157, az importkiadások 919 millió euróval zsugorodtak júliushoz viszonyítva. A szolgáltatások kereskedelmi többlete 85 millióval nagyobb volt, ezen belül az idegenforgalmi többlet 60 millió euróval nőtt júliushoz hasonlítva.

A közvetlen működőtőke befektetések jövedelméből augusztusban 470 millió euró áramlott ki, 124 millióval több, mint az előző hónapban.

Az Európai Unióból augusztus folyamán 361 millió eurónyi tőketranszfer érkezett, ami 29 millióval haladta meg a júliusit.

A címlapról ajánljuk