eur:
393.48
usd:
364.45
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Elfogadta a vasárnapi nyitva tartás bővítéséről szóló kormányjavaslatot a nemzetgyűlés

Elfogadta a francia nemzetgyűlés szombatra virradó éjjel a vasárnapi nyitva tartás bővítéséről szóló kormánypárti javaslatot, amely a gazdaság beindítására összeállított reformcsomag egyik legvitatottabb pontja.

Az Emmanuel Macron gazdasági miniszter által beterjesztett szöveget hosszú vita után szavazták meg a képviselők, amelyet az ellenzék egy részével együtt a kormányzó szocialisták balszárnya sem támogatott.

Az eddigi öt helyett ezentúl évi 12 vasárnapon tarthatnak nyitva az üzletek. Az engedélyezett napokat az önkormányzat jelöli ki, az alkalmazottak önkéntes alapon és 100 százalékos pótlékkal foglalkoztathatók vasárnap.

Franciaországban eddig csak az úgynevezett turisztikai övezetekben engedélyezték a boltoknak, hogy minden vasárnap nyitva tartsanak. Az új törvény különbséget tesz turisztikai övezetek, kereskedelmi övezetek és nemzetközi turisztikai övezetek között, valamennyit kormányrendeletben jelölhetik ki.

A kereskedelmi zónák a vasárnapi munkavégzésről 2009-ben rendelkezett törvényben meghatározott kivételes fogyasztásúként megjelölt zónákat váltják fel. A baloldal egy része azt szeretne volna, ha ezeket ezentúl az önkormányzatok jelölhetik ki, ezt azonban a többség nem támogatta.

Ezekben az övezetekben a nyitva tartásnak ezentúl nincsenek korlátai vasárnap, hétközben pedig éjfélig van rá lehetőség. Az itt dolgozóknak hétvégén és este 9 óra után dupla fizetés jár, az esti hazafele való közlekedést és a munkavállalók gyermekeire való vigyázás költségét pedig a munkáltató köteles fedezni.

Emmanuel Macron gazdasági miniszter jelezte, hogy a nemzetközi turisztikai övezeteket elsősorban Párizsban szeretné létrehozni a kormány a Champs-Elysées sugárút és az azt keresztező avenue Montaigne környékén, a luxusboltokkal teli Vendome téren, a Saint-Honoré utcában, a belvárosi Saint-Germain negyedben, és a boulevard Haussmannon, ahol a nagy áruházak találhatók.

Anne Hidalgo, Párizs főpolgármestere az önkormányzatok szempontjából demokratikus visszalépésként értékelte, hogy a fővárosban a már meglévő turisztikai övezeteken kívül a kormány új nemzetközi turisztikai övezeteket fog kijelölni. A kormány egyébként a francia Riviérián és az Atlanti-óceán partján található Deauville-ban is tervez ilyen zónákat létrehozni.

A kormányzó szocialisták többsége megszavazta a javaslatot, a kommunista Baloldali Front és a Zöldek ellene szavaztak, a legnagyobb ellenzéki párt, a jobbközép Népi Mozgalom Uniója (UMP) és a centrista UDI képviselői megosztottak voltak a kérdésében, egy részük támogatta a tervezetet, mások viszont ellene szavaztak.

Jacqueline Fraysse, a Baloldali Front részéről "társadalmi visszalépésként" értékelte az intézkedést. Marc Le Fur, az UMP vezérszónoka pedig a vasárnapi pihenőnap megtartása mellett érvelt a vitában, amely szerinte "az egyesületi, a sport és családi tevékenységek napja kell, hogy maradjon".

A miniszter a reform védelmében elmondta, hogy a munkavállalók legnagyobb védelme érdekében a szöveg kompenzációs szabályokat tartalmaz. "Az önkéntesség szabálya garantált. Ez egy társadalmilag teljesen demokratikus megközelítés. A szöveg nem rombolja le az eddigi szabályokat" - hangsúlyozta.

A gazdaságösztönző törvénycsomag vitája a többi javaslatról vasárnap estig folytatódik, a reformprogramról kedden lesz a végszavazás a nemzetgyűlésben.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×