INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Ennyi pályázati pénzt kell visszafizetni

Infostart / InfoRádió
Kamatokkal együtt elérheti a 15-20 milliárd forintot az a visszakövetelt európai uniós támogatási összeg, amelyet az átláthatósági vizsgálaton megbukott 276 offshore-hátterű cégnek kell befizetnie - tudta meg az InfoRádió a Miniszterelnökség helyettes államtitkárától. Csepreghy Nándor szerint a kormánynak megvannak az eszközei a pénz visszatéríttetésére.

2013 szeptemberében indította el a Miniszterelnökség ezt a vizsgálatot - mondta Csepreghy Nándor. Arra utasították a korábbi Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget, hogy vizsgálja át a 2007 óta támogatást nyert cégek hátterét, derítse ki, milyen szervezeti struktúrában működnek, kik a tulajdonosai, a fejlesztésként megvalósuló beruházásokból keletkező többletjövedelmük után hol adóznak - fejtette ki a Miniszterelnökség helyettes államtitkára.

Csepreghy Nándor elmondta: negyvenhatezren voltak érintettek ebben a vizsgálatban, szavai szerint "száz-egynéhány" olyan pályázó volt, aki nem is válaszolt a felhívásra, esetükben már korábban megkezdődött a szabálytalansági eljárás, amelyek pénz visszafizetési kötelezettséggel zárultak.

A Miniszterelnökség helyettes államtitkára azt mondta: a negyvennégyezer pályázat között több mint kétszázat találtak, amelyeknek offshore cégek vannak vagy voltak a hátterében. Hozzátette: esetükben szabálytalansági eljárást indítottak, amelynek egyik következménye a már kifizetett támogatások visszakövetelése, a másik 2014-20-as pályázati körből való kizárás lesz.

Egyelőre húszmilliárd forintot tesz ki az az összeg, amit visszakövetelnek, de a körülbelül még másfél hónapig tartó vizsgálat során további kétezer pályázót ellenőriznek - hangsúlyozta Csepreghy Nándor. Hozzátette: az átláthatósági vizsgálatban érintett cégek neve megtekinthető a Széchenyi Terv honlapján.

A Miniszterelnökség helyettes államtitkára elmondta: a szabálytalansági eljárás egy-két hónapig tart, utána kell visszafizetniük a támogatást az arra ítélteknek. A beérkező pénz sorsáról a kormány dönt - tette hozzá.

Egyrészt a bebizonyított átláthatatlan tulajdoni hátterű cégek által elnyert pályázatokat újra kiírhatja, másrészt a tartaléklistán szereplő pályázatokra nyújthat támogatást, vagy az úgynevezett túlvállalási keretösszegét csökkentheti a visszakerülő összegekkel - ismertette Csepreghy Nándor. Hozzátette: a kormány ugyanis 2013-ban a 8200 milliárd forintos keretösszeggel szemben kilencezer milliárdot kötött le, kalkulálva azzal, hogy lesznek olyan pályázatok, amelyek nem tudnak megvalósulni.

"A kormánynak megvannak a lehetőségei kintlévőségének kezelésére" - jelentette ki a Miniszterelnökség helyettes államtitkára. Hozzátette: "a fejlesztéspolitikai intézményrendszer behajthatatlan kintlévősége az a teljes kintlévőségének az 5 százaléka, tehát ez a pénz teljes egészében visszaforgatható az államkasszába."

Hanganyag: Sánta András


A címlapról ajánljuk