eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Londoni elemzők: súlyos növekedési áldozattal jár az IMF-program Ukrajnában

Súlyos növekedési áldozatokkal járhat rövid távon - az idén például valószínűleg egész éves recessziót okoz - a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által Ukrajna számára összeállított pénzügyi segélycsomag feltételrendszere - jósolták keddi előrejelzésükben londoni pénzügyi elemzők.

A City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza, a Capital Economics közgazdászainak helyzetértékelése szerint az IMF-csomag enyhítette az azonnali ukrán fizetésimérleg-válság és az államcsőd kockázatát, a feltételrendszerben előírt kiigazítások nagy része azonban a magánszektorbeli fogyasztást terheli.

A ház számításai szerint az áttérés a rugalmas árfolyamrendszerre, a már bejelentett adóemelések, a háztartási földgázárak májustól esedékes 50 százalékos emelése, a hrivnya eddigi 30 százalékos árfolyamgyengülése a dollárhoz képest - és a Capital Economics által várt további 10 százalékos gyengülés - együtt az idén 15 százalékos éves szintű inflációt is okozhat a tavaly mért 0,3 százalékos egész éves defláció után. Ha a nominálbér-emelkedés a jelenlegi 5 százalékos ütemben folytatódik, akkor ebben az inflációs környezetben az idén 10 százalékos reálbérzuhanás várható, és a szoros korreláció miatt a fogyasztási kiadások is valószínűleg hasonló ütemben esnének a cég elemzői szerint.

A Capital Economics szakértőinek becslése szerint a hrivnya általuk várt idei gyengülése az import drágulása miatt - változatlan globális energiahordozó-árakat feltételezve - 60 százalékkal emelheti az üzemanyagok kiskereskedelmi árát Ukrajnában, emellett növeli a teljes magánszektorbeli adósságállomány 35 százalékát kitevő devizaalapú hitelek adósságszolgálati költségeit is.

Mindezzel szemben áll a hrivnya gyengülése nyomán javuló külső versenyképesség, és az IMF-segítség nyomán esetleg erősödő befektetői bizalom, ami fellendítheti a beruházásokat. Valószínűtlen azonban, hogy ezek a tényezők elejét vehetik az ukrán gazdaság idei recessziójának. A Capital Economics elemzői mindezt egybevetve egyelőre 3 százalékos idei GDP-visszaesést jósolnak az ukrán gazdaságban.

Más nagy londoni házak még borúlátóbb előrejelzéseket tartanak érvényben az ukrán gazdaság várható teljesítményére.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének közgazdászai a minap lefelé módosították eddig is súlyos idei recesszióval számoló prognózisukat, és most már 5,7 százalékos GDP-visszaesést várnak Ukrajnában 2014 egészében. A cég korábbi előrejelzésében 3,2 százalékos idei GDP-mínusz szerepelt. Ráadásul a ház jövőre is további 1,1 százalékos visszaesést valószínűsít.

A JP Morgan elemzői a negatív felülvizsgálatot azzal indokolták, hogy kockázati forgatókönyveik közül több is valóra vált, de tényező az előrejelzés rontásában az IMF-egyezségben szereplő gázáremelés is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×