eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

A GKI javított idei GDP várakozásán

A GKI Gazdaságkutató Zrt. megemelte az idei GDP-növekedésre vonatkozó várakozását: legfrissebb előrejelzése szerint a magyar gazdaság az idén körülbelül 1 százalékkal nő, míg egy hónappal korábban még 0,3 százalékos növekedéssel számolt. A kutatóintézet szerint ugyanakkor a GDP 2013-ban még így is alatta lesz a 2011-esnek.

A jövő évi előrejelzésén nem változtatott a GKI, prognózisa szerint 2014-ben 1,3 százalék körülire gyorsul a gazdasági növekedés üteme, az idei utolsó negyedévhez képest azonban lassulás várható.

A GKI szerint az idei növekedés szinte teljes egészében a tavalyinál sokkal jobb időjárás következtében ugrásszerűen emelkedő mezőgazdasági termésből ered. A kutatóintézet azzal számol, hogy a beruházások 4 százalékkal nőnek az idén, a fogyasztás pedig 0,5 százalékkal emelkedik.

A GKI emlékeztet, hogy az Európai Bizottság az őszi prognózisában javított magyar növekedési előrejelzésén, 2013-ra a tavaszi 0,2 százalék helyett most 0,7 százalékos, 2014-re pedig 1,4 százalék helyett 1,8 százalékos GDP-növekedést vár. Más nemzetközi intézmények is (például az OECD) hasonló korrekciót jelentettek be.

A kutatóintézet a GDP harmadik negyedévi 1,7 százalékos növekedési ütemét meglepőnek nevezte. A kedvező eredmény több tényezőre vezethető vissza: egyrészt a termelési oldalon különösen a mezőgazdaság, de az építőipar is, a felhasználási oldalon pedig a beruházás a korábban gondoltnál jobban fejlődött. Másrészt a KSH korrigálta a korábbi negyedévek GDP adatait, a tavalyi első három negyedévet kissé lejjebb, az idei első két negyedévet érdemben feljebb vitte.

A GKI-Erste konjunktúraindex az üzleti szférában és a fogyasztók körében is további javulást valószínűsít. A negyedik negyedévben - a tavalyi alacsony bázishoz képest - a GDP 2 százalék körüli emelkedése valószínű, így 2013 egészében 1 százalékos lehet a dinamika.

A negyedik negyedévi magasabb dinamika az építőipar - rendkívül alacsony bázisról induló - gyors fejlődése mellett az ipari export némi javulásának, továbbá a fogyasztók növekvő reáljövedelme hatására lassan, de emelkedő kiskereskedelmi forgalomnak is köszönhető.

A GKI szerint a közmunka nélküli foglalkoztatás az idén csökken, jövőre nagyjából stagnál, miközben a kimutatott munkanélküliség a választások előtt különösen a kiterjesztett közfoglalkoztatás következtében látszólag kedvezően alakul.

Jövőre az ipari kivitel gyorsulása és a szolgáltató ágazatok visszaesésének befejeződése bővítheti a GDP-t, de ez összességében az ideinél alig gyorsabb, 1,3 százalék körüli növekedést alapoz meg a GKI szerint.

A kutatóintézet arra is felhívja a figyelmet, hogy miközben az import jövőre várhatóan lassabban bővül az exportnál - ami önmagában az élénkülés beindulásának kísérőjelensége lehet -, ez nem az ideihez képest valószínűleg lassuló, csak 2 százalékkal emelkedő beruházásoknak lesz a következménye, hanem a választási évben átmenetileg 1,5 százalékra emelkedő fogyasztásnak.

A befektetési környezet a GKI elemzése szerint a jogbiztonság hiánya miatt továbbra is rossz, és ezen érdemben az MNB növekedési hitelprogramja sem tud változtatni. Mindez arra utal, hogy a gyorsulás nem folytatódik, az idei negyedik negyedévhez képest jövőre a GDP-dinamika inkább kissé lassulni fog.

A GKI az idén 1,8 százalékos átlagos inflációt vár, jövőre pedig 2,1 százalékosat.

A kutatóintézet azzal számol, hogy a munkanélküliségi ráta az idén 9,8 százalék, jövőre 10,0 százalék lesz.

Előrejelzése szerint a bruttó átlagkeresetek az idén 3,5 százalékkal, jövőre pedig 4,5 százalékkal emelkednek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×