eur:
394.65
usd:
369.73
bux:
65705.08
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

VM: 80,8 millió forintos pályázat génmegőrzésre

A vidékfejlesztési miniszter az állami génmegőrzési feladatok ellátására 2013-ban is pályázatot hirdet, a támogatásra 80,8 millió forint áll rendelkezésre - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint a magyar mezőgazdaság sokszínűségének megőrzése érdekében a szaktárca kiemelten fontosnak tartja a genetikai erőforrások mint nemzeti örökség megóvását. A biológiai alapok, a genetikai változatosság védelme a hazai mezőgazdaság jövője szempontjából alapvető fontosságú. Ezek tartalékok jelentik az alapját az új, a változó körülményekhez alkalmazkodni képes fajták nemesítésének, tenyésztésének.

Ezért a támogatás fő célja a mezőgazdasági, a kertészeti, az erdészeti termelés hazai biológiai alapjainak, genetikai anyagainak megőrzése, fenntartása és fejlesztése, továbbá bizonyos őshonos mezőgazdasági állatfajták génmentése, megőrzése, fenntartása és védelme.

A támogatásra a nemzeti génvagyon részét képező, a Növényi Diverzitás Központ által nyilvántartott növényi génkészlettel (beleértve a mezőgazdasági jelentőségű mikroorganizmusokat is), vonal- és fajtagyűjteménnyel vagy törzsültetvénnyel, törzsgyűjteménnyel rendelkező jogi személyek, jogi személyiség nélküli gazdasági társaságok, egyéni vállalkozók, civil szervezetek, társadalmi szervezetek, alapítványok, közalapítványok jogosultak.

A felhívásban megadott őshonos mezőgazdasági állatfajták esetében támogatás olyan esetben adható, ha az adott faj vagy fajta európai uniós forrásból nem kaphat támogatást. A támogatáshoz nem szükséges önerő, a megítélt támogatási összeg folyósítása a pályázati felhívásban foglaltak szerint történik.

A pályázat benyújtásának határideje: 2013. augusztus 3.

Címlapról ajánljuk

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, de az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András Magosz-főtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Ezeket az autókat veszik most a leginkább Európában

Ezeket az autókat veszik most a leginkább Európában

Bár az év első két hónapja jól indult az európai autópiacon, a március belerondított a növekvő szériába, hiszen az évben először regisztráltak csökkenést az EU-ban - derült ki az ACEA legfrissebb autópiaci statisztikáiból. Bár a nagy autópiacok kivétel nélkül visszaestek, Magyarországon az eladások márciusban is jelentősen tudtak bővülni, elsősorban az elektromos autó támogatási programnak köszönhetően, amely megdobta a teljesen elektromos és hibrid járművek értékesítési számait. Eközben EU-s szinten továbbra is azt látjuk, hogy a benzines és a dízeles autókat veszik a leginkább, de egyre inkább törnek előre a hibridek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×