eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Aránytalanul magas a lakásrezsi a családok költségvetésében

A magyar családok 55 százaléka a teljes éves kiadásának 25-50 százalékát költi a lakásrezsire, amely a családok felénél évi 420-600 ezer forintot jelent - közölte az OTP Lakástakarékpénztár Zrt., felmérésének eredményét.

A felmérés szerint a családok 19 százalékánál a teljes kiadás több mint fele a lakásrezsi. A családok negyede fizet évi 420 ezer forintnál kevesebb rezsit, míg 23 százalékuknál ez meghaladja a 600 ezer forintot.

A felmérésben rezsinek minősült a lakásfenntartáshoz kapcsolódó minden közvetlen költségek. Így a gáz-/fűtés-, az áram, a víz- és csatorna díj mellett a közös költség is.

Az OTP Lakástakarék tapasztalatai szerint egy háztartás energiafelhasználásának átlagos megoszlása a következő: fűtés, légkondicionálás - 75 százalék, melegvíz-előállítás - 11, főzés - 7, hűtés, fagyasztás - 2, világítás 2, mosó- és mosogatógép - 1,5, elektronikai eszközök - 1,5 százalék. Az átlagos arányok jelentősen változhatnak az adott lakás energetikai állapotának, illetve az adott háztartás jellemzőinek függvényében.

A felmérés kitért a lakosság energia tudatosságára is. A válaszadók mindössze 32 százaléka volt tisztában háztartási készülékeik energiafogyasztási tulajdonságaival és az egynegyedet sem éri el azoknak az aránya, akik valamilyen nyilvántartást vagy kimutatást vezetnek energiafogyasztásukról.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×