INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Aránytalanul magas a lakásrezsi a családok költségvetésében

InfoRádió / MTI
A magyar családok 55 százaléka a teljes éves kiadásának 25-50 százalékát költi a lakásrezsire, amely a családok felénél évi 420-600 ezer forintot jelent - közölte az OTP Lakástakarékpénztár Zrt., felmérésének eredményét.

A felmérés szerint a családok 19 százalékánál a teljes kiadás több mint fele a lakásrezsi. A családok negyede fizet évi 420 ezer forintnál kevesebb rezsit, míg 23 százalékuknál ez meghaladja a 600 ezer forintot.

A felmérésben rezsinek minősült a lakásfenntartáshoz kapcsolódó minden közvetlen költségek. Így a gáz-/fűtés-, az áram, a víz- és csatorna díj mellett a közös költség is.

Az OTP Lakástakarék tapasztalatai szerint egy háztartás energiafelhasználásának átlagos megoszlása a következő: fűtés, légkondicionálás - 75 százalék, melegvíz-előállítás - 11, főzés - 7, hűtés, fagyasztás - 2, világítás 2, mosó- és mosogatógép - 1,5, elektronikai eszközök - 1,5 százalék. Az átlagos arányok jelentősen változhatnak az adott lakás energetikai állapotának, illetve az adott háztartás jellemzőinek függvényében.

A felmérés kitért a lakosság energia tudatosságára is. A válaszadók mindössze 32 százaléka volt tisztában háztartási készülékeik energiafogyasztási tulajdonságaival és az egynegyedet sem éri el azoknak az aránya, akik valamilyen nyilvántartást vagy kimutatást vezetnek energiafogyasztásukról.

A címlapról ajánljuk