INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Simor András a legrosszabb jegybankelnökök között

Infostart / InfoRádió
Hat jegybankárnak adott kiváló minősítést a Global Finance magazin abban az éves összesítésben, amelyet a napokban közölt a jegybanki vezetők elmúlt évi munkáját értékelve. Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke tavalyhoz hasonlóan ezúttal is egy közepes, "C" osztályzatot kapott a magazintól - írja a Portfolio.

A besorolások és néhány fontosabb makroadat alapján a Business Insider tovább részletezte a rangsort és összeállította a világ tíz legjobb és legrosszabb jegybankelnökének listáját. Utóbbin Simor is szerepel írja a Portfolio.hu.

A Global Finance magazin 1994 óta minden évben közzéteszi a világ 50 legfontosabb gazdaságának jegybankárairól szóló értékelését, amelyben "A"-tól "F" kategóriáig rangsorolja az intézményvezetőket aszerint, hogy mennyire voltak sikeresek az infláció kordában tartásában, a gazdasági növekedés elősegítésében, a saját fizetőeszköz stabilitásának megőrzésében, illetve a kamatlábak "menedzselésében". Az "A" besorolás kiváló teljesítményt, míg az "F" lényegében a kudarcot jelenti. A magazin idei összesítése szerint hat jegybankár (az ausztrál, kanadai, izraeli, maláj, fülöp-szigeteki és tajvani) kapta meg a legjobb besorolást.

A kiadvány szerkesztője a rangsor kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy a jegybanki vezetők mögött minden idők egyik legnehezebb éve áll, ami rendkívüli módon próbára tette a jegybankelnököket. Joseph Giarraputo a rendkívül nehéz év alatt azt érti, hogy évente vizsgálják a jegybankelnökök politikai nyomásnak való ellenállását, illetve azt, hogy mennyire képesek befolyásolni a saját országuk gazdaságpolitikáját (például a költségvetési költekezést, a gazdasági nyitottságot a külföldi tőkebefektetések és a pénzügyi szolgáltatások irányába).

A magazin idei értékelésében Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke ezúttal is "C" osztályzatot kapott (az "A"-tól "F"-ig tartó skálán). A magyar jegybankelnök a 2011-es és 2010-es értékelésben szintén "C" minősítést kapott, ezt megelőzően 2009-ben és 2008-ban pedig a második legjobb "B" osztályzatot érdemelte ki.

A Global Finance idei listáján az európai jegybankárok közül Simor mellett a fehérorosz jegybankelnök kapott még "C" osztályzatot.

A címlapról ajánljuk