INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

"Kicsi a mozgástér az adócsökkentéshez"

Infostart / InfoRádió
Kevés a kormány mozgástere a további adócsökkentésre az RSM-DTM adószakértője szerint. Orbán Viktor a hét végén egy vidéki rendezvényen beszélt arról, hogy a személyi jövedelemadót és a társasági nyereségadót is tovább szeretnék csökkenteni. Kalocsai Zsolt szerint a lépések több mint 100 milliárd forintos bevételkieséssel járnának, aminek a fedezetéről gondoskodni kellene.

Orbán Viktor szombaton Kőszegen, a Tranzit - Fesztivál a határon elnevezésű közéleti rendezvényen beszélt arról, hogy a kormány a személyi jövedelemadót és a társasági nyereségadót is tovább szeretné csökkenteni. Az RSM-DTM adószakértője az InfoRádiónak azt mondta, a költségvetési hiány tartása szempontjából ez nehéznek ígérkezik.

Kalocsai Zsolt emlékeztetett, az szja-bevétel kétharmadát 650 ezer adózó fizeti be. Kérdéses, hogy ha további adócsökkentésnek teret enged a kabinet, honnan vonja be a hiányzó bevételeket, hiszen kicsi a mozgástér- fejtette ki.

Jelentős a gyermekkedvezményeknek az adóalapra történő kivetítése, mintegy ezer milliárd forintos, de a szakértő nem hiszi, hogy ehhez hozzányúlna a kormány.

Kalocsai Zsolt közölte, hogy társasági adó magasabb, 19 százalékos kulcsát 600-800 cég fizeti meg, a többi a kedvezményes, 10 százalékosba tartozik. Ennek az alacsonyabb kulcsnak az általános kiterjesztéséről lehetne szó, hiszen ez korábban is tervben is volt. Az adószakértő szerint ennek költségvetési vonzata tízmilliárdos nagyságrendű, míg az szja-csökkentés százmilliárd forintos is lehet.

Az RSM-DTM adószakértője a dohánytermékek jövedéki adójának emelésében látná a tervezett lépések költségvetési fedezetét.

Hanganyag: Kaputa Júlia


A címlapról ajánljuk