INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Csúszik a trojka jelentése a görög reformokról

InfoRádió / MTI
Német lapok szerint szeptember helyett legkorábban október elejére készül el a nemzetközi hitelezői trojka jelentése a görögországi reformok alakulásáról.

Hétfőn a Rheinische Post írt arról, hogy késik az Európai Unió (EU), az Európai Központi Bank (EKB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértőinek jelentése a görög hitelcsomagokhoz kapcsolódó megállapodások végrehajtásáról. A jelentés megállapításaitól függ, hogy Athén megkaphatja-e a kölcsön újabb, 31,2 milliárd eurós részletét. A támogatás nélkül a görög állam az idén ősszel fizetésképtelenné válhat.

A jelentést szeptember második hetére várták. A Rheinische Post szerint a késedelmet az okozza, hogy a görög kormány csak szeptemberben véglegesíti privatizációs programját. A lap uniós diplomáciai forrásokra hivatkozott.

Pénteken a Handelsblatt című üzleti lap az IMF-től származó információkra hivatkozva azt írta, hogy a jelentés csak októberre készül el.

A görög kormány azt ígéri, hogy teljesíti a feltételeket, ugyanakkor jelezte, hogy haladékot kér, az előírt reformokat a tervezettnél két évvel később, 2016-ig fejezné be. Az euróövezet két legbefolyásosabb tagja, Németország és Franciaország nem utasítja el kategorikusan a felvetést, de álláspontjuk szerint a görög válságkezelésre vonatkozó további döntésekkel meg kell várni a hitelezői trojka helyzetértékelését.

A címlapról ajánljuk