eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Hétfőtől kevesebbet kell várni az átutalásokra

Az évi mintegy 290 millió darab banki utalás 58-60 százaléka bonyolódhat a hétfőtől induló új utalási rendszeren keresztül, amikor négy órán belül megérkezhet a kedvezményezett számlájára a pénz. Legeza Péter, a GIRO Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta: a napon belüli átutalás egyelőre csak az elektronikusan indított átutalásokra fog vonatkozni.

Hétfőtől lép életbe az új utalási rendszer, a programmal négy órán belül megérkezhet a kedvezményezett számlájára a pénz. Az évi mintegy 290 millió darab banki utalás 58-60 százaléka bonyolódhat ezen keresztül - közölte az InfoRádióval a GIRO Zrt. elnök-vezérigazgatója. Legeza Péter hozzátette: később ez az arány 70-80 százalékra is emelkedhet.

Naponta több mint 700 ezer tranzakció feldolgozása történhet meg a GIRO rendszerében. Az elnök-vezérigazgató szerint optimális esetben két és fél óra alatt is megérkezhet az összeg az utalás során.

A napon belüli átutalás egyelőre csak az elektronikusan indított átutalásokra vonatkozik. A csoportos beszedési megbízások, a papír alapon beadott tranzakciók, illetve a Magyar Államkincstár és intézményeinek átutalásai maradnak a régi rendszerben - fejtette ki.

A rendszer beindításának és működtetésének jelentős költségei vannak, de a bankok ezt nem akarják áthárítani az ügyfelekre - emelte ki Legeza Péter.

A GIRO Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta azt is, hogy alaposan felkészültek a rendszer beindítására, több tízezer tesztet végeztek és a támadásokat is szimulálták.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Itt az új magyar vásárlási őrület: egyre több helyről távozhatunk fizetés nélkül

Itt az új magyar vásárlási őrület: egyre több helyről távozhatunk fizetés nélkül

Erősen megoszlanak a vélemények a „buy now, pay later” (BNPL) jelenségről. Egyesek a vásárlói élményt forradalmasító üzleti lehetőséget, mások csak az áruhitel újrafestett változatát látják benne. Tény, hogy nálunk is sikerült mára megvetnie a lábát: fél év alatt ötszörösére ugrott azon online kereskedelmi helyek, webáruházak aránya Magyarországon, amelyek ezt az újfajta halasztott vagy részletfizetési lehetőséget kínálják. A finanszírozói oldalon már három magyar céget és két multit is találunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×