eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

A visegrádi országok kormányfőinek javaslatai a gazdasági növekedés újraindításához

Négypontos javaslatcsomagot terjesztettek az Európai Unió (EU) vezetői elé közös levélben a visegrádi csoport (V4) országainak miniszterelnökei.

A levelet Petr Necas cseh, Donald Tusk lengyel, Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák kormányfő pénteki prágai tanácskozása után hozták nyilvánosságra. Ebben a kormányfők felvázolják azokat a témaköröket, amelyekre a gazdasági növekedés újraindításáról folyó vitában szerintük kiemelt figyelmet kellene fordítani.

Az első pontban a kormányfők rámutatnak arra, hogy az egészséges gazdasági növekedés és az új munkahelyek megteremtésének feltételét "a nemzeti szintű, mély strukturális reformok jelentik".

"Szükségünk van az egységes európai piac kiépítésére, amely az európai integráció egyik legfontosabb és legnyilvánvalóbb sikere és feltétele az Unió jövőbeni növekedésének" - olvasható egyebek között a második pontban.

A V4-ek miniszterelnökei úgy vélik, hogy "a többéves 2014-2020-as időszakra szóló pénzügyi keret további fontos eszköz, amelyet fel lehet használni a növekedés támogatásához és az új munkalehetőségek kialakításához az egész unióban" - ez a harmadik pont felvezetése. A kormányfők szerint mindezt teljes mértékben ki kellene használni, s a pénzügyi keretet 2012 végéig el kellene fogadni.

A negyedik pont szerint az EU szintjén is ki kellene használni azokat az újítási eszközöket, amelyek hozzájárulhatnak a munkahelyek kialakításához. Ezek az uniós eszközök a kormányfők szerint kiegészíthetik az első három pontban megfogalmazott és részletesen kifejtett eszközöket.

A négy visegrádi ország miniszterelnöke közös levelét Herman Van Rompuynek, az Európai Tanács elnökének, José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének, valamint Martin Schulznak, az Európai Parlament elnökének címezte.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

A Covid okozta demográfiai hatások világszerte a felnőttkori halálozás növekedését és a várható élettartam csökkenését váltották ki – állapította meg a neves brit orvosi folyóiratban, a Lancetben pár hete megjelent globális betegségteher-tanulmány (Global Burden of Diseases Study 2021), amely az 1950 és 2021 közötti időszak globális demográfiai változásait, beleértve a Covid-járvány 2020–2021-es időszakának hatásait elemezte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×