eur:
388.44
usd:
360.9
bux:
0
2024. május 7. kedd Gizella

KSH: tovább drágult az élelmiszer

Lassult az éves infláció májusban az áprilisi 5,7 százalékról 5,3 százalékra, áprilishoz viszonyítva a fogyasztói árak 0,2 százalékkal csökkentek - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

A drágulás éves üteme februárban 5,9 százalék volt, míg januárban és márciusban egyformán 5,5 százalékot tett ki. Azaz a májusi inflációs adat ebben az évben a legalacsonyabb volt, és nem tulajdonítható az egy évvel korábbi bázis hatásának sem.

A KSH szerint egy hónap alatt csökkent az üzemanyagok és a tartós fogyasztási cikkek ára, míg az élelmiszereknél kismértékű árnövekedés történt.

A havi maginfláció májusban mínusz 0,1 százalék volt az áprilisi 0,3 százalék után, míg az éves az egy hónappal korábbi 5,1 százalékról májusban 4,8 százalékra lassult.

Az első öt hónapban az infláció 5,6 százalék volt, egy évvel korábban átlagosan 4,2 százalékkal voltak magasabbak az árak január-májusban, mint az azt megelőző év azonos időszakában.

A nyugdíjas fogyasztói kosárra számolt infláció áprilishoz képest nem változott, 5,1 százalékos éves drágulást mutatott.

Áprilisról májusra az élelmiszerek 0,3 százalékkal drágultak, ami meghatározóan az idényáras élelmiszerek - burgonya, friss zöldség, gyümölcs - 5,1 százalékos áremelkedésének következménye. E csoport nélkül számítva az élelmiszerek ára az előző hónaphoz képest 0,4 százalékkal csökkent.

Áprilishoz képest 3,2 százalékkal nőtt a száraztészta, 2,5 százalékkal a liszt és 1,8 százalékkal a baromfihús ára is. Csökkent ugyanakkor 8,7 százalékkal a tojás, 3,2 százalékkal a tej és 2,1 százalékkal a sajt ára.

A főbb árucsoportok között a ruházkodási cikkek ára emelkedtek a legnagyobb mértékben, 0,9 százalékkal.

Májusban a szeszes italok, dohányáruk 0,6 százalékkal, a háztartási energia 0,1 százalékkal drágult áprilishoz képest. Az egyéb cikkek ára 1,4 százalékkal csökkent, ezen belül a járműüzemanyagoké 3,6 százalékkal mérséklődött. A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 0,3 százalékkal, a szolgáltatásokért 0,1 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, mint egy hónappal ezelőtt.

Tavaly májushoz viszonyítva az élelmiszerek ára az átlagosnál kisebb mértékben, 4,1 százalékkal emelkedett. Ezen belül jelentősen, 49,4 százalékkal nőtt a tojás, 28,1 százalékkal a sertészsiradék, 20,1 százalékkal a csokoládé, a kakaó, 14,3 százalékkal a kávé, 11,4 százalékkal a sertéshús és 11,1 százalékkal a párizsi, illetve a kolbász ára.

Tavaly májushoz képest csökkent 13,5 százalékkal a liszt, 11,4 százalékkal az idényáras élelmiszerek és 10,2 százalékkal a cukor ára.

Az átlagosnál nagyobb mértékben, 13,2 százalékkal emelkedett a szeszes italok, dohányáruk termékcsoport ára, főképp a dohányáruk 23,6 százalékos drágulása miatt, míg a sör csak 2,8 százalékkal került többe. Szintén átlag felett, 7,7 százalékkal nőtt az egyéb cikkek ára, ezen belül a járműüzemanyagok 14,4 százalékkal, a gyógyszerek, gyógyáruk 3,2 százalékkal drágultak.

A háztartási energia átlag feletti, 6,9 százalékos áremelkedésén belül a palackos gáz 14 százalékkal, a távfűtés 10,5 százalékkal drágult, míg az áram ára 3 százalékkal emelkedett.

A szolgáltatások esetében 3,8 százalékos volt az áremelkedés mértéke, ezen belül a szemétszállítás 6,9, a csatornadíj 5,3 százalékkal drágult, míg a postai szolgáltatások ára 12,4 százalékkal nőtt.

A ruházkodási cikkek szintén átlag alatt, 2 százalékkal drágultak, míg a tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 1,3 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, ezen belül a használt autók 11,2 százalékkal voltak olcsóbbak, mint tavaly májusban.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországban érkeznek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül érkezik még európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi adatokat is ma közlik. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. Ami a mai kilátásokat illeti, kitarthat a tegnapi optimizmus az előjelek szerint, a vezető európai részvényindexek kisebb emelkedéssel indíthatják a napot.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×