eur:
393.93
usd:
368.36
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Az EKB még mindig nem elégedett a jegybanktörvénnyel

A módosított törvénytervezet továbbra sem old meg az MNB függetlensége tekintetében korábban kiemelt számos aggályt - olvasható az Európai Központi Bank csütörtöki, MNB-törvény módosításairól megjelent véleményében. Ezért az EKB fenntartja korábbi álláspontját, miszerint a jelenlegi módosításokkal együtt sem elégedett a magyar jegybanktörvénnyel a jegybanki függetlenség szempontjából.

Az Európai Központi Bank csütörtökön adta ki újabb véleményét az MNB-törvényhez eddig benyújtott és parlamenti szavazásra váró módosításokról.

Az EKB örvendetesnek nevezte, hogy a magyar hatóságok figyelembe vették korábbi véleményét a monetáris tanács tagjainak felmentésének kérdésében, hozzáteszi azonban, hogy a módosított törvénytervezet számos korábban felvetett aggályt nem old meg.

"Ennélfogva az EKB fenntartja azt az álláspontját, hogy az MNB-törvény hatályos rendelkezései - a módosított törvénytervezetben szereplő, jó irányban tett elmozdulás ellenére - nem kellően előrevivőek a központi bank függetlenségének helyreállításához" - olvasható az EKB véleményében.

Az EKB közleményében azt is sérelmezi, hogy a kormány gyakran változtatja a jegybanktörvényt, ezért azt javasolja (megfogalmazása szerint "részesíti előnyben"), hogy "az MNB függetlenségével kapcsolatban fennmaradt, a későbbiekben felsorolt nyitott kérdéseket a jelenlegi parlamenti eljárás részeként" rendezzék a magyar hatóságok. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az EKB azt várja el a kormánytól, hogy még az MNB-törvény módosításáról szóló június 4-i szavazás előtt további módosításokat nyújtson be.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×