INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Londoni elemzők lefelé módosítják idei magyar GDP-előrejelzésüket

InfoRádió / MTI
Jelentősen lefelé módosították a magyar gazdaság idei teljesítményére szóló előrejelzésüket pénteken londoni felzárkózó térségi elemzők, akik a vártnál jóval gyengébb első negyedévi előzetes GDP-becslésre hivatkozva most már recessziót várnak Magyarországon 2012 egészében.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni részlegének elemzői befektetők számára pénteken összeállított áttekintésükben közölték: számításaik szerint az első negyedévi GDP-becslésben mutatkozó "komoly negatív meglepetésből" az következik, hogy az idén a magyar hazai össztermék várhatóan 1,2 százalékkal visszaesik.

A ház eddig zéró növekedést - vagyis stagnálást - valószínűsített a magyar gazdaságban 2012 egészére.

A citybeli elemzői közösségben most már konszenzusossá kezd válni az a prognózis, hogy a magyar gazdaság az idei évet recesszióban tölti.

Ugyancsak pénteken közzétett átfogó térségi előrejelzésében az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) szintén azt közölte, hogy - a tevékenységi területéhez tartozó több más közép-kelet-európai országhoz hasonlóan - Magyarországon is egész évi recesszióval számol 2012-re. A bank 1,0 százalékos idei magyar gazdasági visszaesést jósol új prognózisában; ez mindazonáltal jobb az idei első, januárban közzétett EBRD-előrejelzésnél, abban ugyanis még 1,5 százalékos idei magyar GDP-mínusz szerepelt.

A címlapról ajánljuk