eur:
394.47
usd:
370.34
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Bajnai: Az IMF nem a megoldás, csak haladék

Gyökeres fordulatra van szükség a foglalkoztatásban, a tőkevonzásban, és ezzel párhuzamosan helyre kell állítani a demokráciát biztosító független intézmények jogállását - mondta Bajnai Gordon volt miniszterelnök a HBLF (Hungarian Business Leaders Forum) által szervezett 11. pénzügyi csúcstalálkozón.

A fordulatnak ki kell terjednie a bankokkal való új egyezségre is, mert enélkül nem tud elegendő hitelhez jutni a hazai kis- és középvállalati szektor - rögzítette Bajnai Gordon.

A volt miniszterelnök szerint a nemzet érdeke egy erős Magyarország, egy gyarapodó nemzet megteremtése, a cél a nemzetgazdaság hosszú távú, tartós növekedésének megvalósítása.

A mindenkori kormányok által kért áldozatnak három követelménynek kell megfelelnie - hangsúlyozta Bajnai Gordon, első helyre téve, hogy az áldozat ne tartson tovább, mint az elkerülhetetlen. A második követelmény, hogy akiktől az áldozatot kérik, azoknak mondják el, miért van erre szükség. Legyen értelme annak, hogy áldozatot kér egy kormány a lakosságtól, ez a harmadik követelmény - tette hozzá.

Az IMF nem a megoldás, hanem csak haladék, a második esély, hogy a korábbi hibákat legyen idő kijavítani; a megoldás a mindenkori kormány kezében van - mondta a volt miniszterelnök.

Nyolc hónap telt el az EU/IMF kapcsolatfelvétel bejelentése óta, és már egyre többen gondolják, hogy csupán tárgyalni akar a kormány - vetette fel.

"Bár a tárgyalások esélye is képes átmenetileg stabilizálni a forintot, de az is igaz, hogy aligha lesz megállapodás a jelenlegi gazdaságpolitika kudarcának, zsákutcás voltának beismerése és érdemi korrekciója nélkül" - jelentette ki Bajnai Gordon, megfogalmazva a tételt: hajlandó-e idáig elmenni Magyarország jelenlegi kormánya. Véleménye szerint ez lenne az ország érdeke.

Az EU/IMF megállapodás döntően azért húzódik, mert a kormány nem a gazdaságpolitika korrekcióját keresi, hanem a jelenlegi gazdaságpolitika folytatását szeretné elérni, minimális, taktikai engedményekkel - hangoztatta előadásában a volt miniszterelnök.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×