INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

PSZÁF: a tőkeáttételes ügyletek kockázataira is fel kell hívni a figyelmet

Infostart / InfoRádió
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) elvárja a tőkepiaci online kereskedési platformok működését bemutató oktatócégektől, hogy ne csak a magas tőkeáttételes ügyletek előnyeit, hanem azok kockázatait is ismertessék meg az érintett fogyasztókkal.

A felügyelet közleménye szerint a PSZÁF fogyasztói jelzések, valamint saját észlelései alapján értesült arról, hogy az utóbbi időben országszerte megszaporodtak az online deviza- vagy egyéb tőkepiaci eszközökre vonatkozó kereskedés témakörében tartott ingyenes vagy költségtérítéses előadások, szemináriumok. Bár a kurzusokat ismert társaságok, oktatócégek, esetenként médiacsoportok tagvállalatai tartják, sajnálatos módon ezek egy részén a részt vevő fogyasztókat nem tájékoztatják a magas tőkeáttételes ügyletek kockázatairól, az előadók jellemzően egyoldalúan a devizakereskedés révén elérhető előnyöket emelik ki.

A felügyelet felhívja a figyelmet egy 2011 őszén végzett felmérésére, amely szerint a hazai lakossági ügyfelek túlnyomó része (77 százaléka) veszteséget realizált a magas tőkeáttételes deviza és egyéb tőkepiaci eszközökre kötött ügyleteken. Magasabb tőkeáttétel esetén a pozíciók vesztesége is nagyobb volt a vizsgált körben.

A közlemény arra is rávilágít, hogy a hazai hitelintézetek döntő többsége lakossági ügyfelek számára nem, vagy korlátozottan engedélyezi csak a magas tőkeáttételes ügyletek kötését. A náluk elérhető tőkeáttétel maximuma így lényegesen alacsonyabb, mint - a jellemzően befektetési vállalkozások által működtetett - online kereskedési platformokon elérhető tőkeáttétel.

A tőkeáttétel azt jelenti, hogy a rendelkezésre álló tőkével annak többszörösére lehet ügyletet kötni. Minél nagyobb a tőkeáttétel, az ügylet annál magasabb hozamot ígér, azonban minden tőkeáttételes ügylet magában hordozza a veszteség megsokszorozódásának lehetőségét is.

Hanganyag: Panulin Ildikó


A címlapról ajánljuk