eur:
389.37
usd:
362.8
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Az amerikai kormány az Apple ellen

Nagy valószínűséggel csökkenti majd az e-könyvek árát, hogy z amerikai kormány szerdán trösztellenes eljárását kezdeményezett az Apple és több könyvkiadó ellen, azzal vádolva őket, hogy a verseny korlátozásának érdekében az elektronikus könyvek árának emelésére szövetkeztek. A CNN szerint azonban az árcsökkenés rövid távon lesz érzékelhető, hosszú távon pedig akár az e-könyvek árának emelkedése sem kizárt.

A kereset szerint, amelyet egy manhattani szövetségi bíróságon nyújtottak be, a cégek akkor kötöttek titkos alkut, amikor az Apple az iPad kibocsátására készült; a megegyezés értelmében a komputer-óriásvállalat minden eladott e-könyv után 30 százalékos jutalékot kapott.

Az amerikai igazságügyi minisztérium szerint az árkartell miatt a fogyasztók több tízmillió dollárral többet fizettek az e-könyvekért, mint amennyit rendes versenykörülmények között kellett volna. A paktum tagjai az Amazon elektronikus könyvforgalmazó ellen szövetkeztek, amely alacsony, 9,99 dolláros áron árulta saját digitális kiadványait.

Három kiadó - a News Corporationhoz tartozó HarperCollins Publishers, CBS tulajdonában lévő Simon & Schuster és a Lagardere által birtokolt Hachette - beleegyezett az amerikai igazságügyi minisztériummal a peren kívüli megállapodásba. A megegyezés részleteit nem hozták nyilvánosságra.

Az Apple és a Pearsonhoz tartozó Penguin Group és a Verlagsgruppe Georg von Holtzbrinck GmbH tulajdonában lévő Macmillan ellen az amerikai kormány a bíróságon kíván érvényt szerezni igazának.

Az igazságügyi minisztérium nyilvánosságra hozta az egyik - meg nem nevezett - kiadó vezetőjének e-mailjét, amelyben az a cégek összefogása mellett érvelt annak érdekében, hogy áremelésre késztessék az Amazont.

Az e-könyvekről megkötött árkartell ügyében az Európai Unió is vizsgálatot indított.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×