INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Vége a húsvétnak, jöhet az olcsóbb tojás

Infostart / InfoRádió
Húsvét után normalizálódhat a helyzet a tojáspiacon és tovább csökkenhet a tojás ára. Az okokról a Baromfi Terméktanács elnöke nyilatkozott az InfoRádiónak.

Közvetlenül húsvét előtt valamelyest csökkent a tojás ára, elsősorban azért, mert a termelők az Egyesült Államokból és Törökországból importáltak. A Baromfi Terméktanács elnöke szerint azonban aggályos unión kívüli országokból tojást behozni.

A tojás friss élelmiszeripari termék, és komoly élelmiszerbiztonsági kockázatokat hordoz magában, elsősorban szalmonella tekintetében emelte ki az InfoRádiónak Bárány László.

Úgy véli, húsvét után konszolidálódni fog a tojáspiac, mert beszerzési oldalon megszűnik a hiány, így nem kell unión kívüli országokból importálni.

Ráadásul a termelők már elvégezték az unió által előírt ketreccserét, így a tyúktartásnál is normalizálódik a helyzet. A kereslet csökkenése és a kínálat bővülése kiegyenlíti a piaci viszonyokat, és akár nyolc forinttal is csökkenhet a tojás fogyasztói ára - jósolta a terméktanács elnöke.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk