eur:
389.63
usd:
361.96
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A Moody's lejjebb nyomná a görögöket, de már nincs hova

Nem törlesztőnek tekinti Görögországot a világ legnagyobb hitelminősítő csoportja, a Moody's Investors Service, és továbbra is a nála lehetséges legrosszabb adóskockázati osztályzaton, "C"-n tartja számon a görög besorolást. Korábban a Fitch Ratings a korlátozott nem törlesztői kategóriába minősítette vissza Görögországot.

A Moody's közleményben hozta nyilvánosságra döntését, miután a görög kormány és az euróövezeti illetékesek is megerősítették, hogy a terveknek megfelelően lezajlik a görög kormánykötvények csereprogramja.

A görög kormány bejelentette: a magánhitelezők hozzájárultak, hogy az úgynevezett kollektív fellépési záradék hatását is beszámítva, a birtokukban lévő görög szuverén adósság 95,7 százalékára követelésállományukat 53,5 százalékkal csökkentett névértéken és kedvezőbb feltételekkel hosszú lejáratú kötvényekre cseréljék.

A Moody's közölte, hogy az adósságcsere miatt Görögországot nem törlesztőnek tekinti a cégnél érvényben tartott besorolási kritériumok alapján. A hitelminősítő egyúttal tudatta, hogy továbbra is a nála lehetséges legrosszabb adóskockázati osztályzaton, "C"-n tartja számon a görög besorolást. A Moody's március 2-án süllyesztette erre a szintre a görög adósosztályzatot.

A Moody's bejelentése előtt a legnagyobb európai hitelminősítő, a Fitch Ratings a korlátozott nem törlesztői kategóriába minősítette vissza Görögországot. A Fitch Ratings Görögország hosszú futamidejű szuverén hazai és külső adósságának osztályzatát az eddig is rendkívüli befektetői kockázatokra figyelmeztető "C"-ről korlátozott mértékben nem törlesztői - restricted default, "RD" - szintre süllyesztette tovább.

A Fitch Ratings a leminősítést azzal indokolta, hogy az adósságcsere-program szuverén nem törlesztői eseménynek számít a cég által az értékvesztéssel járó adósságcsere-tranzakciókra - distressed debt exchange, DDE - érvényben tartott besorolási kritériumok alapján. A Fitch Ratings a magánbefektetőknek meghirdetett adósságcsere-tenderbe bevitt, görög jogi szabályozás hatálya alá tartozó szuverén kötvénysorozatok besorolását "C"-ről "D"-re - default, vagyis nem törlesztő szintre - rontotta. Ez az osztályzat addig marad érvényben, amíg a Görögországra, mint szuverén adósra, a most megállapított "RD" érvényes.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×