eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Jövő héten döntés várható a kohéziós források befagyasztásáról

Napirendre tűzte, és pozitív döntést vár az Európai Unió soros dán elnöksége jövő kedden az EU-tagországok pénzügyminiszterek tanácskozásán az Európai Bizottság azon javaslatáról, hogy Magyarország számára az EU függessze fel a kohéziós keret egy részének hozzáférését jövőre, ha nem tesz további kiigazító lépéseket az államháztartási deficit leszorításának érdekében.

Dán elnökségi források pénteken Brüsszelben újságíróknak elmondták, hogy a miniszteri ülésen két döntés várható Magyarországgal kapcsolatban: egyfelől egy uniós ajánlás elfogadása, amely az idei évet tűzi ki az - Európai Bizottság szerint túlzott - hiány korrigálásának határidejéül, másfelől pedig egy határozat arról, hogy amennyiben a magyar fél nem tesz hatékony lépéseket ennek érdekében, a kohéziós keret lehívhatóságának részleges (legfeljebb 495 millió euróig terjedő) felfüggesztése jövő évi hatállyal érvénybe lép.

A forrás azt is hozzátette: ez utóbbi döntés - ha a pénzügyminiszterek most egyáltalán jóváhagyják - gyakorlatilag automatikusan érvényét veszti akkor, ha a bizottság ősszel azt állapítja meg, hogy Magyarország elegendő lépést tett a kiigazítás érdekében.

A miniszteri üléssel kapcsolatban az elnökségi forrás azt is jelezte: komoly eszmecserét vár a témában a tagországok között, hiszen olyan lépésről van szó, amely nem mindennapos az unió gyakorlatában. Hozzátette, hogy a kohéziós keret felfüggesztése nem új lehetőség, bár eddig még a gyakorlatban nem élt vele az unió.

Az Európai Bizottság a hét elején jelentette be, hogy elfogadta a miniszterek elé terjesztendő ajánlástervezetet. Eszerint Magyarországot további költségvetési erőfeszítésekre kérik annak érdekében, hogy idén sikerüljön elérni a kormány saját hiánycélját, a bruttó hazai termékhez (GDP) viszonyított 2,5 százalékos célt, jövőre pedig a deficit maradjon az uniós küszöbként meghatározott 3 százalék alatt "az egyszeri intézkedések kivezetése ellenére is".

A tervezet szerint Magyarországnak szeptember közepéig kell az újabb intézkedéseket elfogadnia.

Az ajánlástervezet azt is megerősíti, hogy az Európai Bizottság szakértői felülvizsgálták az idei és jövő évi magyar költségvetési hiányra vonatkozó korábbi prognózisukat, és 2012-ben a korábbi 2,75-ös értékkel szemben a GDP-hez viszonyítva immár 3 százalékra becslik a hiányt, 2013-ban pedig 3,6 százalékra a korábban várt 3,25 százalék helyett.

Az elnökségi forrás elmondta: azt várja, hogy a miniszteri ülésen elfogadják az ajánlást és a kohéziós keret felfüggesztésére vonatkozó határozatot. Emlékeztetett arra, hogy számos EU-tagország hangoztatta: hitelesnek kell lennie az EU-nak, amikor a pénzügyi fegyelem szigorításáról, szigorúbb betartásáról van szó. Erre a nemzetközi piacok is figyelnek - fűzte hozzá.

A miniszteri jóváhagyáshoz a javaslatnak úgynevezett minősített többséget kell nyernie a tagországok szavazataiból. Ehhez a 27 tagországból legalább 14-nek összesen legalább 255 támogató szavazatára van szükség 345-ből (nagyságától függően minden tagállam meghatározott szavazati súllyal rendelkezik 3-29 között).

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×