eur:
388.89
usd:
360.52
bux:
68406.57
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Mennyi teljesült a Széll Kálmán-tervből?

A Széll Kálmán-terv négyötöde teljesült a Portfolio.hu elemzője szerint, de a valóság jócskán átírta a kormány terveit. Az államadósság elleni harcban nem nyert a kormány: a tavalyi nagyobb lett a tervezettnél. Számítások szerint egy százalékos GDP-növekedés mellett 25 év kell az 50 százalékos államadósságszint eléréshez.

"2014-re csökkentjük Magyarország államadósságát" - pár nap híján egy éve jelentette be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Széll Kálmán-tervet és a harcot az államadósság ellen. Idénre 550, jövőre 900 milliárdos csomagot jelentett be akkor a miniszter.

Több területen ígért reformokat - például a foglalkoztatás és munkaerőpiac, a nyugdíjrendszer, a gyógyszerkassza, valamint a közösségi közlekedés területén.

A tervben meghirdetett határidőket nem tudta minden esetben tartani a kormány, ám úgy véli, hogy annak több mint 80 százaléka teljesült. A Portfolio.hu utalt arra a befektetőknek szóló dokumentumra, amelyben a kormány elismeri, hogy a rokkantnyugdíjak és a közösségi közlekedés esetében nem tudja teljesíteni az eredetileg vállalt célokat.

Utóbbiról Rogán Antal, az Országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes elnöke azt mondta, itt új terveket kell készíteni, amelyeket egyeztetni kell az IMF és az Európai Unió delegációval.

A Portfolio.hu elemzője, Csiki Gergely úgy látja, a Széll Kálmán-terv négyötöde valóban teljesült, de mivel a gazdasági fellendülés még várat magára, további átalakítások, kiadáscsökkentések szükségesek.

Az államadósság csökkentése nem sikerült a Széll Kálmán-tervnek megfelelően, ráadásul valószínűleg a távlati terv sem tudja tartható. A Széll Kálmán-tervben az szerepelt, 2018-ra lesz a GDP 50 százaléka az államadósság, Banai Péter Benő államtitkár azonban a Magyar Nemzetnek a múlt héten elismerte, hogy egy százalékos GDP-növekedés mellett 25 évre van szükség ennek a szintnek eléréséhez, 2,5 százalékos növekedéssel pedig 10 év kell hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

A korábban kiszivárgott tervezet szerint több területen is szembe megy a korábbi merkeli politikával a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új programja, amelyet a küldöttek fogadnak el a párt hétfőn kezdődött háromnapos kongresszusán. A tanácskozáson nincs is jelen a korábbi pártelnök- kancellár, de a kongresszusra korábbi politikája közvetve mégis rányomta bélyegét.

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ugrik az OTP!

Ugrik az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában délutánra már határozott pluszban vannak a tőzsdék és Amerikában is folytatódik az emelkedés. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telik a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×