eur:
388.45
usd:
360.75
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

MNB: az eskütétel és a fizetési plafon ügyében nem hátrál meg a kormány

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a jegybanktörvénnyel kapcsolatban levelet írt Mario Draghinak, az Európai Központi Bank elnökének szerdán - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. A levélhez csatolt dokumentumból kiderül, hogy a kormány mely területeken tervez azonnali módosítást a jegybanktörvény ügyében.

"A levélben Mario Draghi tájékoztatást kapott arról, hogy a Kormány miként tervezi módosítani az MNB törvényt. A levélben olvasható, a Kormány célja, hogy a hazai jogszabályok az EU-s elvárásoknak megfeleljenek" - olvasható az NGM közleményében.

Az EKB elnökének mai napon elküldött levélben Matolcsy György hangsúlyozza, hogy a kormány módosító javaslatokat fogadott el az idén életbe lépett jegybanktörvénnyel kapcsolatban, hogy biztosítsa az EU-jogoknak történő megfelelést.

A levélhez csatolt dokumentumból kiderül, hogy a kormány mely területeken tervez azonnali módosítást a jegybanktörvény ügyében. Ezek szerint az eskütétel, valamint a fizetési plafon ügyében nem hátrál meg a kormány. Hatályát veszíti az MNB-ről szóló, idén életbe lépett törvény 34. paragrafusa, valamint a 46 paragrafus 10. és 17. bekezdése, valamint hatályát veszíti az alaptörvény átmeneti rendelkezéseinek 30. cikke..

A nemzetgazdasági miniszter a levélben mielőbb kéri az Európai Központi Bank véleményét a törvénymódosításokról. A sürgős válaszkérést az a tény indokolja, hogy a belföldi jogszabályok megfelelősége az uniós jognak nagyon fontos az EU és az IMF-fel folytatott tárgyalások sikeressége szempontjából - fogalmaz Matolcsy a levélben, ezzel elismerve, hogy a jegybanktörvény módosítsa előfeltétele a hitelkeretről szóló hiteltárgyalások megkezdésének.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×