eur:
388.97
usd:
363.35
bux:
68165.67
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Jóváhagyta az EU az FHB Bank feltőkésítését

Az Európai Bizottság az uniós állami támogatási szabályok alapján jóváhagyta a magyar FHB Bank 30 milliárd forint (mintegy 100 millió euró) összegű feltőkésítését és a magyar likviditási program alapján a banknak nyújtott közel 120 milliárd forint (mintegy 400 millió euró) összegű kölcsönt.

A bizottság mélyreható vizsgálatokat végzett, majd megállapította, hogy "az intézkedések összhangban vannak a bankok válság alatti állami támogatására vonatkozó iránymutatással, mivel a felülvizsgált szerkezetátalakítási terv helyre fogja állítani a bank életképességét, és azt is biztosítja, hogy a támogatás okozta versenytorzulás minimális legyen".

Joaquín Almunia, az uniós végrehajtó testület versenypolitikáért felelős alelnöke hangoztatta, hogy a tavaly októberben benyújtott, "aktualizált szerkezetátalakítási terv és a bank által a kapott tőke után fizetendő pótlólagos díj biztosítja, hogy az FHB a későbbiekben állami támogatás nélkül is életképes legyen, és hogy a támogatás okozta versenytorzulás se okozzon problémát".
A frissített szerkezetátalakítási terv a bizottság közleménye szerint "szavatolja az FHB jelzáloglevél-piaci részesedésének és kedvezőtlen árfolyammozgásokkal kapcsolatos kitettségének csökkentését". A banknak továbbá sikerült növelnie a lakossági hitelezés terén elért piaci részesedését is.

A bizottság azzal is indokolta kedvező döntését, hogy az FHB "a magyar lakossági és vállalati piacon csak korlátozott jelentőséggel bír", illetve "a tőkeinjekciót követően egy éven belül visszafizette az állami tőkét".

A közlemény emlékeztetett, hogy az FHB 2010 februárjában a 2009 márciusában kapott feltőkésítés teljes összegét visszafizette az államnak.

Amikor 2010 végén a bizottság vizsgálatot indított, még kételyeit fejezte ki amiatt, hogy "a támogatáshoz megfelelő ellentételezés társult", illetve hogy "a támogatást nem a bank terjeszkedéséhez használták fel, a többi versenytárs kárára". Akkor mindazonáltal a testület azt is jelezte, hogy "a mélyreható vizsgálat elindítása nem jelent egyet az ügyben hozott előzetes döntéssel".

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

A reggeli órákban Ázsiában többnyire pozitív hangulat jellemezte a kereskedést, ezt követően pedig Európában vegyes hangulatban indult a kereskedés. Ami a gazdasági eseményeket illeti, idehaza a külkereskedelmi adat második becslése érkezett, Amerikában pedig a gyáripari megrendelések és elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni. Emellett pedig a zárás után érkezik az Apple első negyedéves gyorsjelentése is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×